Datum objave: 25. Ožujak 2021

OPĆINA PRIMOŠTEN / Samo s nekoliko klikova možete u svakom trenutku vidjeti na što se troši novac iz proračuna od najmanjih troškova do velikih investicija

Stanko Ferić
Stanko Ferić
Poseban kuriozitet, kada je riječ o proračunu Općine Primošten  koji je iznenadio i dr.sc. Vuka Vukovića iz Instituta za sinergiju znanosti i društva  je da  imaju  samo jedan račun za reprezentaciju, na koju se u mnogim jedinicama lokalne i reginalne  samouprave nekontrolirano troši novac poreznih obveznika, i to za jedan primoštenski restoran u kojem  je općinska vlast počastila dobrovoljne davatelje krvi iz te općine, kako je kazao na današnjem predstavljanju online aplikacije koju je uvela Općina Primošten. Zahvaljujući njoj u svakom trenutku je, uz nekoliko klikova, moguće  ustanoviti kako se i na što troši novac iz općinskog proračuna, do posljednje kune. Tu je aplikaciju uz dr. sc. Vukovića danas u Gradskoj knjižnici u Šibeniku predstavio primoštenski načelnik Stipe Petrina.   Istaknuo je kako je Općina Primošten u vrhu po  tome koliko se novca iz proračuna, koji pune građan,i vraćaju njima kroz programe i investicije koje poboljšavanju njihovu kvalitetu života. Općina na plaće troši samo oko 7 posto proračuna, oko 12 posto idu na nužne troškove,a 80 posto se vraća poreznim obveznicima, kako je istaknuo Petrina.  
 
  Općina Primošten uvela je tu aplikaciju zbog potpune transparentnosti  i  otklanjanja bilo kakve sumnje u moguću korupcije, nepotizma, neefikasnu javnu potrošnju i namještanje  javnih natječaja što većina građana smatra rak ranom hrvatske države i društva. 
 
 
"Ovu smo aplikaciju ponudili tridesetak jedinica  lokalne samouprave u Hrvatskoj, ali vrlo je malo njih koji su se za nju odlučili jer vlastima ona očito ne odgovara niti osjećaju potrebu da budu potpuno transparentni prema svojim građanima", kazao je Vuković, a Petrina je dodao kako mu je žao što je Općina Primošten nije prva uvela, ali je i dalje među rijetkima koje imaju tako otvoren proračun. 
 
Općina Primošten i do sada je svojim vijećnicima i građanima pružala potpuni  uvid u trošenje proračuna, ali kroz tiskane materijala,a sada su taj pristup modernizirali i prilagodili ga mlađim generacijama. 
 
 "To podrazumijeva javni pristup podacima kome je, kada, koliko i zašto isplaćen neki iznos, bilo da se radi o pravnim bilo o fizičkim osobama, uključujući i zaposlene u lokalnoj upravi. Aplikacija prikazuje svaki račun, od malih troškova reprezentacije (poput ručkova i putnih naloga), do velikih troškova javnih nabava i građevinskih radova. Primošten ovime postaje jedan od uspješnih primjera potpune transparentnosti ne samo u Hrvatskoj nego u ovom dijelu Europe, a sve u cilju podizanja kvalitete rada općinske uprave i jačanja povjerenja građana, čime bi se potaknula kvalitetnija suradnja građana i lokalne vlasti", objašnjava Stipe Petrina, načelnik te općine. 
 
Već se nekoliko godina mnoge jedinice lokalne i regionalne uprave hvale transparentnošću svojim proračuna, ali to nije niti izdaleka transparentno kao što to omogućava ova aplikacija, objasnio je Vuković.
"Vi tu možete vidjeti, recimo, koliko je novca potrošeno na pojedinim stavkama, ali ne i na što je točno potrošeno novca i koliko. Ovo što mi nudimo je puno viša razina transparentnosti i vidljiv je svaki ugovor, svaka javna nabava, svaki trošak u proračunu", istaknuo je dr.sc. Vuk Vuković.
Iz kategorije: Vijesti