Datum objave: 05. Ožujak 2021

NEIZVJESNOST JE SVE VEĆA / Ovo je prošlogodišnja "Šibenska grandeca", a tko je nova znat će se u ponedjeljak, 8. ožujka

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Izabrana je i 5. Šibenska grandeca, žena koja nesebično radi na dobrobiti zajednice te svojim djelovanjem inspirira i pomiče granice. Njezino ime bit će objavljeno na posebnoj svečanosti koja će se održati 8. ožujka u 18 sati, u novootvorenom Adria Business Centru u Ražinama, na kojoj će, zbog epidemioloških mjera moći biti prisutno samo 26 sudionika, ali će biti live streaming na Facebook stranicama portala ŠibenikIN i Šibenik News pa će je moći izravno pratiti svi koji to žele.

Žiriju nije bio lagan zadat istaknuti jednu osam izvrsnih žena koje su ove godine kandidirane za to prestižno priznanje jer sve zaista pomiču granice i svojim humanim, kreativnim ili humanitarnim radom unaprjeđuju kvalitetu života u Šibeniku. Podsjećamo na ovogodišnje kandidatkinje:

Jasminka Antić, rođena Crničanka, je pionirka kazališnog amaterizma u Šibeniku, a svojim je glumačkim talentom radom na kraju ušla i u udrugu profesionalnih glumaca. UZ to se bavi pisanje, posvećena je obitelji, a već je u prabaka. Samoinicijativno reagira na ljudsku tragediju i nesebično pomaže stradalnicima. tako je bilo za vrijeme velike poplave u Gunji,a tako je i sada nakon katastrofalnog potresa na Baniji.

Magdalena Šetka je rođena Zagrepčanka, ali je Šibenik odabrala za grad u kojem će živjeti sa svojom obitelji. Zajedno s dvojicom svojih poslovnih partnera u klubu Azimut koji je odavno jedan od kreatora šibenske glazbene pa i kulturne scene promovira šibenske umjetnike što je posebno došlo do izražaja u vrijeme koronakrize u kojoj su organizirali niz online kulturnih događanja koja su imala veliku posjećenost pružajući dragocjenu potporu umjetnicima. Da živimo u nekom starijem vremenu, nazivali bismo ih mecenama.

Magistra sestrinstva, glavna medicinska sestra u županijskoj Općoj bolnici Šibenik Snježana Jušić, još je jedna od osam kandidatkinja koje su ušle u uži izbor za novu, petu po redu „Šibensku grandecu“. Supruga je, majka dvoje djece, kćerke Ivane i sina Grge koji žive u Zagrebu te ponosna baka dvojice unuka Danijela i Tibora, Ivaninih sinova. Posao medicinske sestre inače nije samo posao nego i poziv, a u vremenu koronakrize u kojem živimo to se najbolje vidi i osjeća. Kao glavna medicinska sestra šibenske bolnice ponijela je veliki teret i u organizacijskom i svakom drugom smislu, ali kako naglašava, samo zahvaljujući svi drugim kolegicama i kolegama.

Šibenčanka Regina Vikario Koštan, supruga i majka troje odrasle djece, s velikom ljubavlju i zadovoljstvom od 2010. godine radi kao asistentica u šibenskoj Udruzi za promicanje inkluzije. Posao je to koji zahtjeva cijelog čovjeka, u ovom slučaju ženu, koja 24 sata provodi s osobama s intelektualnim teškoćama kojima je tuđa pomoć i poduka neophodna kako bi mogli steći što je moguće veću samostalnost i samopouzdanje. Uz to je pasionirana fotografkinja i velika humanitarka.

Prvi put se u pet godina, od kada se bira "Šibenska grandeca", dogodilo se da jedna kandidatkinja, u ovom slučaju Marijana Rajić, predsjednica šibenske udruge "Aurora" koja brine o djeci tjelesnim invalidima, bude predložena dva puta, prvi put 2019. godine, drugi put ove godine, ali onome tko imalo poznaje to što radi to sigurno neće biti čudno. Marijana Rajić je u prvom redu majka 19 - godišnje Nike koja je 100 postotni invalid s nekoliko teških dijagnoza, ali koja u svom životu nije uskraćena ni za što - od školovanja, sportskih aktivnosti do zabave i to najvećim dijelom zahvaljujući upravo svojoj majci Marijani koja joj je potpuno posvećena. Uz to, Marijana već tri godine vodi udrugu "Aurora", angažirana je na rješavanju brojnih problema djece i mladih s invaliditetom i pružanju pomoći njihovim roditeljima, ali to je nije spriječilo da se lani, kada je zbog koronakrize proglašen lockdown, prijavi kao volonterka u Crvenom križu kako bi obilazila teške invalide u Šibeniku koji su ostali zatvoreni u četiri zida. Ali ni to joj nije bilo dovoljno pa je među prvima u Šibeniku reagirala nakon teškog potresa u Baniji uključujući se u prikupljanje pomoći za stradale stanovnike za što je upravo prostor udruge Aurora bio glavni punkt.

Ornela Šupe najprije je u Šibeniku, ali i u cijeloj Hrvatskoj bila poznata po tome kako je hrabro, prije sedam godina, uplovila u poduzetničke vode bez ikakvog kapitala, uzevši kredit za samozapošljavanje kojim je pokrenula servis za čišćenje Bubamara. Isprva je po narudžbi prala i čistila prostore ona sama, potom s nekoliko žena da bi danas imala tridesetak stalnih zaposlenica, a u sezoni skoro još toliko. Onda je sa suprugom registrirala taksi službu i postala prva žena taksist u Dalmaciji. Danas je uspješna poslova žena koja svoj posao razvija i u koronakrizi, predsjednica je podružnice Hrvatske udruge poslovnih žena Šibensko - kninske županije koja ima odnedavno svoju samostalnost, a u Hrvatskoj obrtničkoj komori ima niz funkcija. Uz sve to velika je humanitarka koja je to potvrdila i u vrijeme lockdowna i nakon razornog potresa na Baniji što joj je sve priskrbilo kandidaturu za ovogodišnje priznanje "Šibenska grandeca".

Dizajnerica Franka Baranović već se nekoliko godina ističe po svojim radovima u product designu koji su uklopljeni u urbani prostor Šibenika, po mnogo čemu posebnim i jedinstvenima po kojima Šibenik postaje prepoznatljiv, Šibenik koji ona nosi duboko u sebi kao šibensko dite i kao stanovnica tog, kako kaže, za nju najlipšeg i najposebnijeg grada na svitu. To su, u prvom redu, namjenske stilističke klupe OK i Maa koje je projektirao kreativni studio Idearium iza kojeg stoje Antonio Šunjerga i ona te multifunkcionalni pultovi nazvani "Mobili" koji su postavljeni na Maloj loži u Šibeniku u sklopu projekta Recolor, a za koje su dobili posebno priznanje u kategoriji industrijski/produkt dizajn na Izložbi hrvatskoj dizajna 2019 /2020. Manje je poznato da se Franka Baranović kao dizajnerica u Šibeniku istaknula još devedesetih godina, kao studentica dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu kada je pobijedila na natječaju za autohtoni,reprezentativni šibenski suvenir koji je 2007. godine. Taj je suvenir kasnije proglašen i najoriginalnijim hrvatskim suvenirom.

Dvadesetšestogodišnja učiteljica u Osnovnoj školi Jurja Dalmatinca u Šibeniku Ivana Vlaić za sada je najmlađa kandidatkinja za priznanje "Šibenska grandeca". Tek je godinu dana, nakon godine stručnog usavršavanja u toj istoj školi, zaposlena kao učiteljica, a kandidirana je za "Šibensku grandecu" zbog humanitarne akcije  blagdanskog  darivanja štićenika Doma  za napuštenu djecu "Maestral" koju je krajem prošle godine, uoči Božića inicirala sa svojim učenicima, a proširila se po društvenim mrežama i dobila nezapamćeni odjek. Uspjeli su osigurati bogate poklone za svih 124 štićenika tog doma.

 

Uz Šibensku grandecu i ove godine se bira Ikona stila, žena koja se na šibenskim ulicama ističe osebujnim stilom oblačenja. Neizvjensost je na vrhunncu, ali neće dugo trajati. Zato budite s nama na izboru 5. Šibenske grandece i Ikone stila iz udobnosti vaših domova prateši live streaming na Facebook stranici ŠibenikIN-a, Šibenik NEWS-a  i Županijskog radio Šibenika.

Izbor Šibenske grandece petu godinu za redom organizira Udruga Volim Šibenika uz potporu spontora i medijsko pokroviteljstvo Šibenskog lista, Županijskog radio Šibenika, ŠibenikIN -a i Šibenik Newsa.

Iz kategorije: Vijesti