Datum objave: 08. Svibanj 2020

ODE JOŠ JEDNA ZGRADA U ŠIBENIKU SA SPOMENIČKIM ZNAČAJEM / Novi vlasnik počeo uređivati povijesno vrijednu kuću Matavulj, vjerojatno za luksuzne apartmane!

Diana Ferić
Diana Ferić

Kuća obitelji Matavulj u Šibeniku u kojoj je, uz ostalo započela pionirska industrijalizacija Šibenika i koja ima veliki značaj za šibensku kulturnu baštinu se uređuje, ali ne u javni prostor u kojem bi se ta baština njegovala i prezentirala nego ju uređuje kupac koji ju je kupio od nasljednika obitelji Matavulj koji žive u Americi. Nova namjena tog prostora nije poznata. Šibenski etnolog, dr.sc Jadran Kale, jedan od glavnim pobornika zaštite baštine koja se veže za obitelj Matavulj teška srca promatra hrpu smeća koja je izbačene iz te dotrajale zgrade pitajući se je li među tim hrpama i nešto vrijedno pa tako i ploča s muzejskom igrom koju se izradila djeca i njihovi mentori u okviru projekta koji je inicirao i vodio upravo Jadran Kale, a za to se zainteresirao i ravnatelj šibenskog muzeja Željko Krnčević.

Jadran Kale je još prije 10 godina inicirao da se rodna kuća Sime Matavulja, pisca znamenitog romana ‘Bakonja fra Brne’ i drugih realističnih pripovijesti, pretvori u muzej koji bi svjedočio o socijalnoj povijesti grada, svjestan važnosti te zgrade. "U toj kući Matavuljevih je osamdesetih godina 19. stoljeća započela pionirska industrijalizacija Šibenika, točnije proizvodnja likera i narodnog veziva koju je pokrenula Simeona Šima Matavulj, piščeva majka. Ona je cijeli posao vodila uz pomoć muža Stevana i drugog sina Đure. Štoviše, ondje je nastala i glasovita šibenska kapa. Taman da na cijeloj kući nema nijednog zakrivljenog ukrasa na krovištu, ona ima svoju ulogu objekta industrijske baštine, i ne samo šibenske", izjavio je Kale.

No vlasnici te zgrade su petero nasljednika djece Đure Matavulja koji su emigrirali u Ameriku nakon Drugog svjetskog rata. Kuća se godinama prodavala preko jedne agencije za prodaju nekretnina i konačno je i prodana.

Nasljednicima s kojima je u kontaktu svojedobno je izložio ideju po kojoj bi kuća postala kreativni centar koji bi se nadahnjivao baštinom obitelji Matavulj, pri čemu je želja bila da i nasljednici imaju apartman u kući kako bi ostali u kontaktu sa svojim korijenima. Kuća je mogla poslužiti kao program za artists in residence gdje bi umjetnici boravili i stvarali u okviru polugodišnje stipendije, a njome bi se služili i dizajneri i kulturno-umjetnička društva. Priča koja govori o nepoznatoj industrijskoj baštini grada mogla bi se prezentirati i turistima, smatra on, ali financijskog riješenja za takav projekt i obnovu te derutne kuće nije bilo pa su je suvlasnici prodali u komercijalne svrhe.

Postojala je mogućnost da kuća Matavuljevih bude uvrštena u registar kulturnih dobara no ni to se nije dogodilo. Međutim, dodaje Kale, Za rodnu kuću pisca koji je ispisao neke od najljepših odlomaka o Šibeniku bilo je duže vrijeme zainteresirano i Srpsko narodno vijeće. Prema riječima predsjednika SNV-a Borisa Miloševića, polovicom prošle godine stupljeno je u kontakt s petero nasljednika, kojima je izložen interes za kupnju kuće s idejom očuvanja uspomene na obitelj Matavulj i samog književnika Simu.

Unatoč prvim pozitivnim reakcijama i pokazanom interesu za naše ideje prema kojima bi kuća imala prvenstveno javno-društvenu namjenu,vlasnici su nastavili pregovarati s ranijim kupcem, s kojim su nedavno, navodno, zaključili ugovor. Tko je navodni kupac i kakve planove ima nije poznato.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3