Datum objave: 06. Ožujak 2020

DOMOVINSKI RAT / Zaustavljanje tenkova JNA na pravcima Žitnić - Unešić i Žitnić Lozovac 20. rujna 1991. bilo je presudno važno za obranu Šibenika

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Potvrda da je zaustavljanje tenkova JNA koji su 20. rujna 1991. godine prodirali pravcem Žirtnić - Unešić i Žitnić - Lozovac bilo važno za obranu Šibenika od napada agresora, koliko za bitka na Šibenskom mostu, jedan je od zaključaka današnjeg okrug stola kojeg je organizirala Udruga branitelja dragovoljaca Lozovac - Gradina - Konjevrate - Brnjica - Goriš. Na tom skupu, prvom takve vrste organiziranom na šibenskom području nakon Domovinskog rata, rasvijetljen je niz nepoznatih podataka i činjenica o tome što se zbivalo na tim pravcima događalo nakon pada Drniša i prodora tenkova JNA prema Šibeniku te kako je obranjen Šibenik kada je bio ugrožen prodorom neprijatelja sa sjevera. U iznošenju svjedočenja o tom do sada povijsno nevaloriziranom dijelu bitke za Šibenik, poseban je naglasak stavljen na doprinos samoorganiziranih žiitelja s područja župe sv. Ivana - Lozovca, Konjevrata, Gradine, Gorića i Brnjice.

Kakva je bila situacija na šibenskom bojištu između 16. i 20. rujna 1991. godine potanko je objasnio i prikazao Nikola Vukošić, ratni načelnim šibenske Policijske uprave. O situaciji na bojišnici sjeverno i sjeveroistočno od Šibenika i inžinjerijskom osiguranju na pravcima Drniš - Žitnić, Žitnić - Unešić i Žitnić Lozovac, govorio je brigadni general Mate Viduka. Stanje i kronologiju zbivanja na pravcu Drniš - Žitnić - Sedramić - Unešić prikazao je Ivan Vukić Niper, a o situaciji i zbivanjima na pravcu Drniš - Žitnić - Pakovo Selo - Lozovac iscrpno je izvijestio Dragan Radeljak. O borbama na pravcu Drniš - Kričke Ružić govorio je Dinko Strunje dok je ulogu 4. bojne 4. brigade HV-a obrazložio i dokumentirao brigadir Dragiša Konca.

O tome kako se u u toj teškoj situaciji samoorganizirali žitelji s područja župe sv. Ivana, što su poduzimali i kako su usporavali i onemogućavali napredovanje tenkova JNA prema Šibeniku, opisao je Perica Gulin, predsjednik udruge branitelja dragovoljaca Lozovac - Konjevrate - Gradina - Goriš - Brnjica.

Posebno zanimljiva i dragocjena bila su svjedočenja Radoslava Krnića i Ivice Aleksića, o borbi slabo naoružanih i malobrojnih branitelja s tenkovima JNA u Konjevratima i Pakovu Selu.

Okrugli stol je u cijelosti pratio, snimio i dokumentirao Hrvatski memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata, krovna organizacija koja skrbi o baštini i izučavanju Domovinskog rata.

Održavanje okruglog stola omogućio je restoran "Atrium", a skup je pozdravio i kao način rada na čuvanju i tretiranju baštine Domovinskog rata, Paško Rakić, dogradonačelnik Šibenika.

Okrugli stol je zaključio Ivan Vukić Niper, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, i sam izravni sudionik zbivanja o kojima je bilo riječi, koji je pohvalio i podržao način na koji je Udruga branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Lozovac - Konjevrate - Gradina - Brnjica - Goriš organizirala skup te ga podržao kao ispravan način rada na utvrđivanju činjenica u cilju povijesne valorizacije Domovinskog rata te posebno utvrđivanja i sistematizacije svih činjenica o bitci za Šibenik i ratnim događajima na području današnje Šibensko - kninske županije te valorizacija doprinosa Šibenika i šibenskih branitelja obrani slobode i suvereniteta Hrvatske.

Iz kategorije: Vijesti