Datum objave: 26. Listopad 2018

Još jedna slovenska tvrtka ulazi u Šibenik:Slovenska Iskra d.d. kupuje NCP - Remontno brodogradilište Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Slovenska tvrtka Iskra, elektro i elektronska industrija, d. d. novi je vlasnik NCP – Remontnog brodogradilišta Šibenik, a ugovor o kupnji treba bi biti potpisan u ponedjeljak, 29. listopada, doznajemo iz povjerljivih izvora. Riječ je o jednoj od vrlo uspješnih slovenskih tvrtki, a njezin vlasnik Dušan Šešok, koji ima 53 posto udjela u toj tvrtki, je među 100 najbogatijih ljudi u Sloveniji. Kako neslužbeno doznajemo, zaljubljenik je u Hrvatsku u kojoj stalno provodi odmor planinareći i ploveći na svom brodu koji je na vezu upravo na šibenskom području.

Iskra d.d. je eltro i elektronska tvrtka i do sada nije imala veze s brodogradnjom.

 

NCP – RBŠ je lani, zbog starih dugova otišao u stečaj, ali je nastavilo normalno funkcionirati i na tržištu postizati pozitivne rezultate. Najveće potraživanje koje su imali i to od Jadranske banke preuzela je tvrtka SPV, koja je u vlasništvu DAB-a. Tako je SPV s 34 posto potraživanja postala najveći vjerovnik NCP Remontnog brodogradilišta. Novi vlasnik je, navodno,m s njima uspio dogovoriti vrlo povoljan aranžman.

NCP – RBŠ odavno već traži kupca. U igri su bili i Kinezi, Švicarci, Turci i Danci, ali su se pregovori uvijek bili izjalovili.

Slovenska Iskra tako je druga velika slovenska tvrtka koja dolazi u Šibenik kao vlasnik šibenske tvrtke bitne za lokalno i nacionalno gospodarstvo.
Prvi je bio Impol koji je kupio šibenske Valjaonice i uspješno razvio proizvodnju.
 

Iz kategorije: Vijesti