Datum objave: 22. Ožujak 2018

Traži se najbolje rješenje za osmišljavanje Starog pazara po modelu koji se prvi put primjenjuje u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Svojevrsni eksperiment u dobivanju najboljeg arhitektonskog rješenja za osmišljavanje ne tako davno uređenog prostora Starog pazara provode Grad Šibenik i Društvo ahitekata Šibenik. Prvi put u Hrvatskoj najbolje rješenje za neki prostor tražit će se objavom javnog natječaja kao poziva svim arhitektima da pošalju idejnu skicu, potom će jedan od autoriteta u hrvatskoj arhitekturi, u ovom slučaju profesor Tonči Žarnić izabrati pet najuspjelijih i po tim skcama će izabrani timovi arhitekata izraditi svoja rješenja,a najbolje će biti izabrano uz sudjelovanje javnosti. No i nakon tog izbora ono neće biti konačno već će se moći i prilagoditi u dogovoru nagrađenog arhitekta, Grada Šibenika i javnosti. Taj model osmišljavanja Starog pazara i programa javnog natječaj za najbolje arhitektonsko rješenje njegovog oživljavanja predstavili su danas gradonačelnik Šibenika Željko Burić, Petar Mišura iz Ureda za gospodarstvo i poduzetništvo te tročlani tim Društva arhitekata Šibenik, Marko Kjabov, Ana Selak i Dario Crnogaća koji su taj model osmisli i zaduženi su za njegovu provedbu.

 

„Grad Šibenik je u nizu projekata koji se odnose na oživljavanje stare gradske jezgre odlučio redizajnirati i ovaj prostor Starog pazara koji nije zaživio iako je u njegovo uređenje potrošeno puno novca. Odlučili smo se za jedna eksperimentalni model koji se provodi prvi put u Hrvatskoj, a predviđeno je i sudjelovanje javnosti. Cilj nam je da ovaj prostor oživimo jer dok sada imamo veliki pritisak na gotovo sve javne površine u Šibeniku ovaj prostor je ostao zanemaren“, objasnio je Petar Mišura.

Marko Chiabov je istaknuo kako su željeli pronaći poseban model da prostori koji su završeni, a nemaju prave sadržaje postanu predmet interesa i arhitekata i javnosti.

„Nekoliko smo mjeseci s Gradom Šibenikom razrađivali model i mislimo da je on dobar jer je transparentan i u njega je uključena javnost. Do sada smo imali situacije da se za određeni prostor traže tri ponude, odabere najbolja i to je to. Sada tražimo od arhitekata iz cijele Hrvatske da na temelju naših smjernice koje će biti dio javnog poziva pošalju svoje skice s arhitektonskim rješenjima, a onda će biti izabrano njih pet koji će sa svojim timovima raditi na tome. Željeli smo da taj izbor obavi netko tko je autoritet i tko je ostavio trag u hrvatskoj arhitekturu i to će u ovom slučaju biti profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Tonči Žarnić, koji je odgojio brojne generacije arhitekata i osvojio brojne nagrade. On je jamstvo da će odabrana rješenja biti kvalitetna i zanimljiva građanima“, istaknuo je Chiabov.

Gradonačelnik Burić je traženje rješenja za osmišljavanje Starog pazara doveo u vezi sa svim projektima koji se provode radi oživljavanja povijesne jezgre.

„ Projekt revitalizacije stare jezgre smo počeli još 2013. godine i ovo je samo nastavak tog kompleksnog zahvata. Priča Starog pazara dio je svega onoga što radimo u središtu grada – uređenje trga na Vanjskom koji ćemo isto tako urediti u suradnji s mladih arhitektima i javnošću, Poljana koja je dobro iskomunicirana s javnosti i tako tražimo i rješenja za Stari pazar. Želimo postići to da ono što je naše bogatstvo, a to je povijesna jezgra bude sustavno osmišljena u suradnji s našim građanima. Sve projekti koji su vezani za stari grad provodimo paralelno pa tako u ovom trenutku osmišljavaju i rješenja za elevator u dvostrukim bedemima i podizanje rive u Docu“, kazao je gradonačelnik Burić.

 

Stari pazar je inače uređen, na neki način, na silu. Naime Grad Šibenik je imao priliku u to vrijeme dobiti nekoliko milijuna kuna za neki komunalni projekt, a kako tadašnja gradska vlast nije imala ništa spremno doslovno se iz ladice izvukao stari projekt na kojem je radila gradska vlast na čelu s Antom Šupukom, a koji nije bio do kraja osmišljen. Nakon uređenja Starog pazara bilo je puno kritika na njegov izgled, a posebno na nefunkcionalnost, tako da nije psotao niti pješačkom zonom budući da ga većina prolaznika izbjegava.

„Prostor je nov, ali nije zaživio. Kada smo pisali program trudili smo se biti jasniji i razraditi ga u detalje, a da ne sugeriramo buduća rješenja. Nabrojali smo probleme i od kolega arhitekata sada očekujemo njihova rješenja. To ne moraju biti samo sadržaji na ovom prostoru nego i neke intervencije koje će ga i u prostornom smislu oplemeniti i učiniti privlačnim. Mogu biti predloženi i neki novi prostornih, tehnološki i hortikulturni elementi koji mogu na drukčiji način artikulirati ovaj prostor. Ovo sadašnje stanje je zadano i ne može ga se potpuno negirati, ali s neki novi elementi mogu u njega unijeti , istaknuo je Dario Crnogaća, inače predsjednik Društva arhitekata.

Arhitektonski rješenje koje na kraju bude izabrano neće morati biti u takvom obliku i izvedeno već će to biti predmet dijaloga s gradom i javnošću.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3