Datum objave: 20. Veljača 2017

Umro Vitomir Katić, rukovoditelj razvoja TLM-a, izumitelj i međunarodni savjetnik

Diana Ferić
Diana Ferić

Vitomir Katić, rukovoditelj razvoja Tvornice aluminija Šibenik, izumitelj, upravitelj Škole učenika u privredi, upravitelj pogona Elektrolize u TLM-u te savjetnik za sustave elektrolize najpoznatijih svjetskih aluminijskih kompanija u Švicarskoj, Engleskoj, Italiji i Njemačkoj, preminu je u 90. godini. Do posljednjeg trena svog života ostao je uvjeren da je šibenski TLM mogao biti uspješna, profitabilna industrija s tehnološkim primatom u svijetu.


Vitomir Katić radio je u šibenskoj aluminijskoj industriji od 1949. do 1991. godine. Karijeru je započeo u Tvornici glinice i aluminija u Lozovcu gdje je od 1949. do 1969. godine prošao put od radnika u proizvodnji do upravitelja njenih ključnih pogona. Za cijelo to vrijeme bio je nastavnik, a od 1967. do 1969. godine i upravitelj Škole učenika u privredi. Već tada iskazao se i kao izumitelj. Već 1960. godine patentirao je izum sinkronizacije dviju elektrana koji je omogućio Tvornici aluminija Lozovac da nikada ne ostaje bez struje, što prije njega nije primijenio nitko u svijetu.

Na radno mjesto zamjenika tehničkog rukovoditelja izgradnje Elektrolize Tvornice lakih metala u Šibeniku premješten je 1969. godine, a već 1972. godine postao je rukovoditelj razvoja TLM-a. Kao vrhunski stručnjak i inovator bio je priznat u svijetu te je pozivan na stručne i znanstvene skupove o problematici upravljanja elektrolizom aluminija u SAD-u i Švicarskoj. Posljednji izum, sustav kompenzacije negativnih utjecaja magnetnih polja na elektrolitičke peći, bez kojeg nije moguće proizvoditi aluminij vrhunske kakvoće, patentirao je 1990. godine. Bio je stručnjak za magnetna polja i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za elektrolizu aluminija zbog čega je bio savjetnik u vodećim svjetskim aluminijskim kompanijama Švicarske, Velike Britanije, Italije i Njemačke.


Svoj obimni stručni rad, dokumentaciju, patente i golemu građu o aluminijskoj industriji u Šibeniku i svijetu, za života je pohranio u Državnom arhivu u Šibeniku.
Do posljednjeg dana života ostao je čvrsto uvjeren da Elektrolizu TLM-a nije trebalo gasiti i razgrađivati, a opravdanost njenog postojanja i rentabilnost proizvodnje dokazivao je nizom stručnih argumenata. Posebno ga je boljela ocjena nekih političara koji su 1991. godine da su Šibenčani znali obraniti svoj grad, ali da za razliku od Mostara nisu znali sačuvati i svoju elektrolizu. Tvrdio je, a za to je imao i dokaze, da su stručnjaci TLM-a 1991. godine nakon bitke za Šibenik išli u Zagreb na dogovor s hrvatskim državnim vrhom da se šibenska Elektroliza odmah pokrene jer ima dovoljno sirovina i struje, a sačuvana su i sva njena postrojenja uključujući u to vrijeme najsuvremenije elektrolitičke peći.

Vitomir Katić bio je i veliki zaljubljenik u rijeku Krku, a 1964. godine bio je član ekipe „Čustunkaša“ koja se prva otisnula na splavarsku avanturu niz rijeku Krku.
 

Iz kategorije: Vijesti