Datum objave: 19. Rujan 2016

Šibenski arhitekti protiv novog GUP-a: Sramotno je da nismo dobili priliku dati svoj stručni prilog

Šibenik News
Šibenik News

Društvo arhitekata Šibenik donijelo je jednoglasnu odluku o nepodržavanju Cjelovitih izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana o kojem će se raspravljati sutra na sjednici Gradskog vijeća grada Šibenika.

 

Kako doznajemo, lokalne arhitekte koji su se ponudili stručnim savjetom na volonterskoj osnovi pomoći Gradu Šibeniku prilikom izrade dokumenta smeta što ih se kao stručno tijelo ignorira. Njihova namjera nije, kažu, biti potpisani kao izrađivači već sastavljaći dokumenta za potrebe čega su unutar Društva formirali Komisiju za urbanizam na čelu s Damirom Lasinovićem. 

 

O svojoj odluci, DAŠ je izvjestio javnost priopćenjem u kojem navode što sve ne valja s novim GUP-om u čijem stvaranju nisu sudjelovali, a primljeni su tek u periodu javne rasprave. 

 

- Žalosno je i sramotno da lokalni arhitekti unatoč želji i poslu koji su htjeli odraditi nisu dobili priliku dati svoj stučni prilog u planiranju odnosno promišljanju svoga grada. DAŠ je na javnoj raspravi uputio konkretne primjedbe, koje su većinom odbijene, pa možemo reći da se na usvajanje Gradskom vijeću donosi Plan koji nema podršku struke - poručuju šibenski arhitekti predvođeni Markom Paićem.

 

Prema DAŠ-u, prijedlog Cjelovitih izmjena i dopuna GUP- obilije propustima za čiju bi analizu trebali mnogo više vremena nego što ga se ima do početka sutrašnje sjednice. 

 

- Cjelovite izmjene i dopune GUP-a nisu usklađene s planovima šireg područja, pa samim time ni sa Zakonom o prostornom uređenju, odnosno grafički dijelovi Prostornog plana uređenja Grada Šibenika i GUP-a nisu međusobno usklađeni. Također, planira se međusobno povezivanje i dužobalno proširenje građevinskih područja u zaštićenom obalnom pojasu Zablaća, što je u izravnoj suprotnosti sa Zakonom o prostornom uređenju - upozoravaju arhitekti, te nastavljaju:

 

- Izrađivač plana, npr. u odbijenici na primjedbu Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Šibeniku, jasno daje do znanja da ne može udaljiti objekte od obala Male Soline i zaštititi obalu zelenim pojasom jer onemogućava razvoj Projekta koji je u tijeku...? Kako može biti u tijeku projekt, a da ne postoji Plan? Takvo što je nedopustivo i postavlja pitanje – čemu planiranje i urbanizam kao arhitektonska disciplina, ako planovi nastaju na osnovu već izrađenih projekata ili onih koji su u izradi - pitaju se. 

 

DAŠ skreće pozornost kako Plan nije postavljen na katastarskoj podlozi što će, kako navode, usporiti rad Upravnog ureda za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnju. Iako Podloga nije zakonska potreba, olakšala bi rad arhitektima i ubrzala provedbu dokumenta. 

 

-  Zar nije svima u interesu da svoju česticu mogu pronaći i na internetu, da GUP uđe u informacijski sustav prostornog uređenja? Neke odredbe također nisu usklađene sa PPUG-om Grada Šibenika, pa npr. po GUP-u u nekim zonama možete graditi stambenu građevinu do visine od 10,5 m do vijenca, a po PPUG-u koji je plan višeg reda do visine od 9,0 m. Po Zakonu moramo planirati gradnju po planu višeg reda, tj. maksimalno do 9,0 m, pa možemo postaviti pitanje čemu novi Plan, ako se ne možemo pridržavati svih njegovih odredbi - tvrde iz DAŠ-a. 

 

Prema šibenskim arhitektima, spomenuti Plan nema mrežu parkirališta i garaža, nije napravljena procjena prometa u mirovanju. Ulice u Varoši ili Crnici 'zagušene' su parkiranim automobilima, pojedine ulice nemaju nogostupe te se djeca kreću uskim kolnicima, a brojne ulice svojom širinom onemogućavaju brz i lak pristup kolima Hitne pomoći, vatrogascima...

 

- Možda će građane suočene s prometnim gužvama najviše zanimati da promet uopće nije sagledan, planirani prometni koridori velikim dijelom nisu ostvarivi. Npr. promet od cijele zone novog TEF-a spaja se na Kronjin magazin, usko grlo koje već sad ne može primiti trenutnu količinu prometa, posebno za ljetnih gužvi kad se promet usporava već iza Šibenskog mosta, a kod Plodina praktičk i- staje.  Primjerice, do planiranog parkinga u ex. pekari Krka trebalo bi se dolaziti cestom od dva kraka preko Istarske ulice i “Uboškog doma” širine profila od 8,5 m, što je već sada jasno da se nikad neće ostvariti - opisuju stručnjaci, dodajući da je za kvalitetna prometna rješenja potrebna vizija i ideja, a da toga nema u svemu prethodno navedenom. 

 

- Građani i arhitekti na području Šibenika nestrpljivo su isčekivali novi GUP, odnosno Cjelovite izmjene i dopune GUP-a Grada Šibenika, koje su trebale pojednostavniti provedbu, omogućiti širenje grada u svim smjerovima, a ne samo prema istoku, urediti promet u mirovanju i prometnice za buduća vremena, riješiti probleme s kojima se već sada susrećemo u svakodnevnom životu.  Po našem mišljenju, ovaj plan nam u tome neće pomoći - poručuju šibenski arhitekti. 

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3