Datum objave: 09. Rujan 2015

Nacioalni park "Krka" posjetilo 17 posto više turista nego lani

Diana Ferić
Diana Ferić

Na današnji dan, 9. rujna Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ dostigla je broj posjetitelja u cijeloj 2014. godini - 804.411, a u odnosu na prošlu godini imaju 17 posto više posjetitelja, kako su danas priopćili.
„Kao rezultat uspješnog održivog upravljanja, ulaganja u infrastrukturu i posjetiteljske sadržaje, JU „Nacionalni park Krka“ ove godine bilježi izniman porast broja posjetitelja od 17%, za razliku od prethodnih godina kada je taj raspon iznosio 6 – 7 posto. Planom upravljanja iz 2011. određeni su vizije i ciljevi razvoja koji se provode akcijskim planovima. JU „NP Krka“ je na osnovu analize vremenske i prostorne distribucije posjetitelja proteklih godina provela cijeli niz sadržajnih ulaganja, koja su rezultirala porastom broja posjetitelja.

Tako je na Roškom slapu ove godine bilo 44 posto više gostiju a sadržaji poput poučno-pješačke staze Stinice – Roški slap – Oziđana pećina i arheološke zbirke in situ u samoj pećini privukli su posjetitelje na otkrivanje skrivenih kanjonskih ljepota. Na otoku Visovcu ove godine je bilo 29 posto više gostiju nego lani.
„Tome je svakako pridonijelo otvorenje objekta za odmor, informiranje i usmjeravanje posjetitelja na Stinicima. Porast izletnika od 43 posto bilježi i manastir Krka. Važno arheološko nalazište Burnum i pripadajuća arheološka zbirka u Eko kampusu Puljane, usprkos radovima koji kontinuirano traju cijelu godinu, upisali su porast broja posjetitelja od 6 posto“ ističu u JU NP KRKA.

Sustav obilaska Nacionalnog parka „Krka“ proširen je i izvan temeljnog fenomena na okolne novouređene vidikovce i poučno-pješačke staze. Takvim razvojem JU „Nacionalni park Krka“ nastavit će i u budućnosti, kako bi spremno dočekala nove ljubitelje prirode. Očekuje nas uređenje i otvorenje dvaju novih staza, na desnoj obali iznad Roškog slapa i na lijevoj obali iznad Bilušića buka. U tom smislu, uskoro će biti otvoren i Centar za posjetitelje Lugareva kuća, prostor za edukaciju, radionice i boravak u prirodi. Svoja vrata posjetiteljima, istraživačima i znanstvenicima otvorit će i Eko kampus Puljane, uređenje kojeg je upravo u tijeku a dio je većeg projekta, vrijednog 40 milijuna kuna čime će se dodatno staviti naglasak na razvoj gornjeg toka rijeke Krke i lokalnog gospodarstva, ali i otvoriti prostor i sadržaji za rastući broj posjetitelja.
 

Iz kategorije: Vijesti