Datum objave: 08. Rujan 2015

Hrvatska se najliberalnije odnosi prema opasnosti od zračenja baznih stanica

Diana Ferić
Diana Ferić

Među članovima stručnog povjerenstva Ministarstva zdravlja koje je izradilo novi Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskih polja i predložilo drastično povećanje granica zračenja za profesionalnu izloženost radnika, kao i za izloženost opće populacije na javnim površinama uz stambene zgrade, škole i vrtiće nije bilo niti jednog liječnika ili stručnjaka iz institucija s područja zaštite javnog zdravlja, upozoravaju iz Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ), nakon što su konačno objavljena imena članova tog povjerenstva koja je Ministarstvo zdravlja dugo je i uporno tajilo. Riječ je o pravilniku koji bi trebao štititi zdravlje građana od potencijalno štetnih elektromagnetskih polja. Članovi tog povjerenstva su:
1. Zdenko Pavković, dipl. ing., Ministarstvo zdravlja, – predsjednik
2. Mario Vukoja, dipl. iur., Ministarstvo zdravlja, – član
3. Anđa Puljiz, dipl. san .ing., Ministarstvo zdravlja, – član
4. prof.dr.sc. Livio Šušnjić, Tehnički fakultet, Rijeka, – član
5. prof.dr.sc. Tomislav Tomiša, Fakultet elektrotehnike i računarstva,- član
6. prof.dr.sc. Dragan Poljak, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Split,- član
7. Gordan Šimac, dipl.ing., Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije, Zagreb,- član
8. prof.dr.sc. Dina Šimunić, Fakultet elektrotehnike i računarstva,- član
9. Vladimir Mucko, dipl. ing. el., Hrvatska akreditacijska agencija, Zagreb- član

U HUZEZ-u–u podsjećaju da je Svjetska zdravstvena organizacija je na bazi dvogodišnjih opsežnih istraživanja proglasila radio frekvencijsko zračenje „moguće kancerogenim za ljude“ te da je Hrvatska jedina zemlja u Europi u kojoj za antenske stupove na zemlji, kao i antenske prihvate na krovovima nije potrebna građevinska ni lokacijska dozvola. Uz to Hrvatska je (uz Rumunjsku, Slovačku i Portugal) jedna od samo četiri zemlje u Europi u kojoj o lokacijama za bazne stanice mobilne telefonije nije potrebna javna rasprava, pa čak ni informiranje lokalne zajednice i organa lokalne uprave.
„Za razliku od drugih zemalja, Hrvatska nema nikakve druge kriterije za postavljanje baznih stanica, osim granica dozvoljenog zračenja koje definira Pravilnik Ministarstva zdravlja, a koje, iako niže od granica koje je 1998 definirala Međunarodna komisija za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (ICNIRP), toliko su visoke da i antene par metara od prozora, balkona i dječjih vrtića bez problema dobivaju dozvole za rad. Spomenute granice uzimaju u obzir samo kratkotrajne termalne efekte i podražaje perifernih živaca, ali ne i utjecaj dugotrajne izloženosti na povećani rizik malignih oboljenja“, ističu u toj udruzi.

Iz kategorije: Vijesti