Datum objave: 06. Lipanj 2015

FOTO Novi sjaj dragocjene crkve sv. Barbare i muzeja crkvene umjetnosti

Diana Ferić
Diana Ferić


Šibenska biskupija i Župa sv. Jakova obnavljaju krovište i zvonika „na preslicu“ , prekrasne i dragocjene šibenske crkve sv. Barbare u kojoj je smješten Crkveni muzej šibenske biskupije. Iako radovi još nisu završeni već se vidi da će crkva sv. Barbare zasjati novim sjajem i da će predstavljati još jedan biser u šibenskoj riznici povijesne baštine na kojem će biti vidljivo s koliko ljubavi i brige Šibenik čuva svoje kulturno i povijesno blago.
Radove na crkvi sv. Barbare izvodi vodička tvrtka „Keran company“, a nadzor je povjeren Konzervatorskom odjelu Šibenik i tvrtki „Structo“ d.o.o.
Crkva sv. Barbare izgrađena je u prvoj polovici 15.stoljeća. Gradnju je započeo šibenski plemić Radoslav Mihetić, a nakon njegove smrti nastavio i dovršio njegov sin Ambroz. Na crkvi je radio i talijanski umjetnik Bonino da Milano kojem se pripisuje sjeverni portal katedrale sv. Jakova. Bonino se smatra se autorom lika Sv. Nikole u gotičkoj niši iznad glavnih vrata crkve Sv. Barbare. Na istom pročelju nalazi se jedna od najvećih šibenskih turističkih atrakcija - sat s dvostrukom oznakom brojeva koji u jednom krugu ima dvanaest, a u drugom dvadeset i četiri sata. Zvonik "na preslicu" dozidan 1775. godine djelo je domaćeg majstora Jeronima Matulovića.
U crkvi sv. Barbare smješten je muzej crkvene umjetnosti u kojem su izložene slike, skulpture i djela primijenjene umjetnosti od 14. do 18. stoljeća. Posebne pozornosti vrijedni su poliptih "Bogorodice s Djetetom" Blaža Jurjeva Trogiranina iz 15. stoljeća, triptih "Sv. Barbara sa sv. Nikolom i sv. Grgurom" iz 16. stoljeća i poliptih "Bogorodica sa svecima" iz 15. stoljeća šibenskog majstora Nikole Vladanova, a vrlo su vrijedna kiparska djela iz 15. stoljeća, "Sv. Petar" i "Sv. Jakov" s bočnoga, sjevernog portala šibenske katedrale, jedno od najboljih djela Jurja Dalmatinca, i "Sv. Ivan" majstora Jurja Petrovića. U posebnoj vitrini čuva se evanđelistar iz 11. st. Od drugih izložaka valja izdvojiti zlatarska djela majstora Horacija Fortezze iz 16. stoljeća. Sva izložena djela potječu iz crkava s područja uže gradske jezgre i čine najvrednije umjetnine grada Šibenika.
 

Iz kategorije: Vijesti