Datum objave: 05. Lipanj 2015

Talentirani Šibenčanin Duje Kodžoman sa svojim avangardnim kreacijama dospio i u Vogue

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčanin Duje Kodžoman, već nagrađivani student modnog dizajna u Zagrebu dobio je još jedno veliko međunarodno priznanje. Nakon što je poslao svoje radove na prestižni međunarodni natječaj za mlade talente International Talent Support u Trstu ubrojali su ga u dvadesetak najtalentiranijih mladih modnih dizajnera i na tom prestižnom popisu jedini je iz Hrvatske.

 

To je, kao i analizu njegovog rada objavio ugledni modni časopis Vogue. „ Ovdje nije riječ o materijalnoj nagradi, već o potvrdi da je to što radim prepoznato kao kvalitetno, pogotovo kada se u obzir uzme oštra konkurencija s obzirom da se na natječaj javilo oko tisuću autora“, ističe Duje. Na natječaj je poslao avangardne radove koje je radio na Fakultetu u sklopu kolegija modni dizajn pod mentorstvom prof. Jasminke Končić, i to: suknju od aluminija, košulju od lateksa i kaput s "grbom",a motive je uzeo iz triju grana medicine, traumatologije, fizikalne medicine i dermatologije: "Treba istaknuti da estetika modela koji konkuriraju na spomenutom natječaju nije nalik onoj na koju smo na domaćim modnim revijama naviknuli gledati. Riječ je o konceptualnom modnom dizajnu koji koketira s umjetnošću pri čemu su pojedini modeli nenosivi ili na granici nosivosti.

 

Medicina je grana ljudske djelatnosti kojoj je cilj liječenje i rehabilitacija bolesnih te utoliko predstavlja entitet koji određuje naše postojanje. Koncept mog rada zasniva se na spomenutoj znanosti, a medicinski fenomeni, slučajevi i kodovi poslužili su kao vizualni artefakti u oblikovanju tematski ukalupljene priče. Predmet interesa su tri različite grane medicine - dermatologija, fizikalna medicina i traumatologija čije su zakonitosti aplicirane na tri različita odjevna predmeta - košulju, kaput i suknju. Pri realizaciji košulje istraživan je najveći ljudski organ - koža. Pristupio sam tom problemu na relaciji tekstil je jednako druga koža. Koristio sam lateks kao materijal koji najvjernije sugerira spomenuti efekt, a koji je dodatno naglašen izborom boje materijala. Fenomen Buffalo hump koji nastaje zbog prekomjernog lučenja glukokortikoida karakterizira formiranje grbe na donjem dijelu vrata i to sam povezao s asimetričnom izraslinom na dvodijelnom kaputu. Asocijacija rendgenskih snimki i ideje loma i prijeloma koristio sam pri oblikovanju suknje od aluminija čija forma podsjeća na krinolinu", objašnjava svoje neobične, avangardne modele Duje.
Duje Kodžoman i njegova kolegica Ana Marija Bunjački pobijedili su lani na natječaju za osmišljavanje novih odora zaposlenih u predsjedničkim rezidencijama na Hvaru, Brijunima i u Zagrebu koje su sašivene po njihovim modelima i prijedlozima za izbor materijala.

 

Duje je kao mladi modni kreator i veliki talent bio finalist i na prošlogodišnjem regionalnom natječaju za mlade modne dizajnere - LIFT by Perwoll, u sklopu sajma mode ZONA 45. Na modnoj reviji koja je tim povodom održana na Trgu bana Jelačića u Zagrebu predstavio se s tri modela koja su činile haljine i tunike, a koristio je crveni “benetton” materijal i crveno perje koje je tvorilo oklopne forme. "Kolekciju sam nazvao “Bipolar”, a zasniva se na oprečnosti, odnosno simbolici crvene boje koja spaja dijametralne suprotnosti: ljubav i mržnju, sreću i agresivnost, strast i pakao", ističe taj talentirani Šibenčanin.

 

On ostavlja i trag u svom rodnom gradu pa je nedavno, na tradicionalnoj manifestaciji šibenske gimnazije koju je pohađao, "Antun" osmislio modnu reviju odjeće koju su nosili profesori i učenici u više od 100 godina postojanja gimnazije, veliki dio odjeće je i sam sašio!
 

Najnovije Dujine kreacije koje su dospjele  u Vogue  i modele s modne revije u Zagrebu pogledajte u našoj Fotogaleriji!

Iz kategorije: Vijesti