Datum objave: 10. Svibanj 2015

"Dani kraljice Teute"potaknuli nove mogućnosti suradnje Šibenika i albanske zajednice u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik bi već od sljedeće godine mogao postati središtem regionalne manifestacije „Dani kraljice Teute“ na kojoj bi gradovi iz pet država – Slovenije. Hrvatske, BiH-a, Crne Gore, i Albanije, koji su pripadali nekadašnjim ilirskim pokrajinama prezentirali svoju povijesnu baštinu od pretpovijesti do danas kroz kultura događanja i performance na tvrđavi svetog Mihovila te stručne skupove, kazala je na današnjoj manifestaciji „Dani kraljice Teute“ u Šibeniku, jedna od organizatorica, Shenida Billali, predsjednica Kluba albanskih žena u Hrvatskoj. Navela je kako hrvatski i albanski narod puno toga povezuje, a kada je konkretno riječ o Šibeniku istaknula je kako je Andrija Aleši koji je radio na šibenskoj katedrali, Albanac iz Drača.

 

To je prvi put da se ta manifestacija kojom se promiču albanska kultura i povijest održava izvan Zagreba. U Šibenik ih je dovela ratna drama šibenskog Albanca Fejsulaha Ademija koji je 1990. godine pred terorom Miloševićevog režima pobjegao u Šibenik ostavivši na Kosovu ženu i petero djece. Vrlo brzo se uključio u Domovinski rat, no do njegove obitelji na Kosovu stigla je lažna vijest da je on poginuo na ratištu. Njegov najstariji sin kojeg je ostavila majka to je teško prihvatio pa je krenuo u potragu za očevim grobom, ali je umjesto u Šibenik dospio u Tursku u kojoj je posvojen kao skitnicu i siroče, Njegov otac Fejzulah je čin su se uspostavile veze s Kosovom, kada je doznao za nestanak sina krenuo u potragu za njih, a našao ga je tek nakon 15 godina zahvaljujući reportaži koji je emitirao HTV, a autorica je upravo Shenida Billali kojoj se Fejzulah obrati i zamolio ju da mu pomogne. Ta potresna priča sa sretnim završetkom počela je i završila u Šibeniku u kojem su se susreli otac i izgubljeni sin pa je u Šibenik ove godine dovela i „Dane kraljice Teute.“ O toj svojoj životnoj drami na današnjem skupu je svjedočio i Fejzulah Ademi, govoreći na albanskom jeziku.

Na toj manifestaciji bili su nazočni predstavnici ministarstava Republike Kosovo i Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, a prof.dr.Isak Shema sa sveučilišta u Prištini najavio je uvođenje odsjeka albanologije na zadarskom filozofskom fakultetu, a iznio je i stav da bi i u šibenske osnovne škole trebalo uvesti i dodatnu nastavu na albanskom jeziku da djecu albanske nacionalnosti što je napravljeno u jednoj zadarskoj osnovnoj školi.

 

U ime organizatora šibenske manifestacije,Zajednice Albanaca Šibensko – kninske županije, pozdravne riječi uputio je Agron Ademi, predsjednika te zajednice, a nazočan je bio i šibenski gradonačelnik Željko Burić: „ Priča o obitelji Ademi pokazuje u kakvim vremenima i na kakvim prostorima smo živjeli, ali i danas, nažalost, još uvijek živimo, a tako malo treba da suze muke i tuge zamijene suze radosnice. Zahvaljujem vam što ste je s hrvatskom javnosti podijelili upravo u Šibeniku.“, kazao Nazočnima se obratila i Nedjeljka Klarić, bivša zastupnica u Hrvatskom saboru i gradonačelnica Grada Šibenika, koja se, i kao članica Zajednice žena Katarina Zrinski, ali i nekadašnja pročelnica Regionalnog ureda za prognanike prisjetila ratnih vremena i teških ljudskih sudbina:

 

„Poštovanje prema čovjeku; od djeteta, preko mladih, odraslih ljudi, do umirovljenika, je jedini ispravni put koji vodi onome čemu svi težimo, a to je kvalitetan suživot i uvažavanje i istinska konzumacija ljudskih prava. Danas kada svjedočimo ovoj priči obitelji Ademi prisjećam se muke i nevolje koju je nosio hrvatski narod na početku Domovinskog rata, istaknula je. Predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinski Šibensko-kninske županije Anita Aužina osvrnula se na iznimno dobru suradnju s Klubom albanskih žena Hrvatske „Kraljica Teuta“, posebice u ovoj priči i pomoći obitelji Ademi kada je to bilo najpotrebnije.

 

Sudionike tribine je pozdravio i Vilijam Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice Jurja Šižgorića, a o ilirskoj vladarici Teuti i povijesnom pojmu „Teutine tvrđave“ i „Teutinih gradova“, ispred Muzeja grada Šibenika, govorio je Toni Brajković.

Iz kategorije: Vijesti