Datum objave: 15. Ožujak 2015

PRENOSIMO: Župan Pauk ušao u "crveno"

Diana Ferić
Diana Ferić

 

Pauk? Goran Pauk? Da danas u nekoj brzometnoj anketi na ulici upitate neopterećenog prolaznika što mu prvo pada na pamet na spomen imena aktualnog šibensko-kninskoga župana, odgovor bi najvjerojatnije bio – je li to onaj kojem je plaća od gotovo 16.500 kuna mala?, prenosimo tekst s tportala.

Upravo ta priča o nedostatnoj županovoj plaći, što ju je na sjednici isprovocirao primoštenski načelnik i vijećnik Stipe Petrina, i županov naknadni nespretni odgovor, lansirali su ime Gorana Pauka u nadregionalni eter, stavljajući ga u opći kontekst ozlojeđenosti administrativcima. Svi su oni isti, tvrdi se, njihov dodir sa zbiljskim problemima građana prispodobiv je s onim znamenitim odgovorom Marije Antoanete, koja je na vijest da joj gladna svjetina bijesno buči pod prozorom jer nema kruha, dobacila: Neka jedu brioche!, kaže u svom komentaru novinar Antić, rodom Šibenčanin.

Pauku, figurativno rečeno, nije pod prozorom stajalo gladno mnoštvo, nego ništa manje uporni Stipe Petrina, koji je ponavljao poziv da se 'jasno kroz sve stavke prikažu troškovi Ureda župana Gorana Pauka' uz naznaku da je nedavno 'na jednom portalu izašao članak kako mu je bruto plaća 28.900 kuna i da ured mjesečno troši preko 120 tisuća kuna, što na plaće, što na prijevoz i ostale beneficije'.

Župan, inače vičan medijskim istupima, ovoga puta je naletio na sapun. Rekao je da je njegova plaća javna stvar koja je prikazana i kroz njegovu imovinsku karticu pa je i dostupna svima. U nekriznim vremenima – bilo bi dosta.
'Plaćen sam onoliko koliko ste vi, kao županijski vijećnici, izglasali i hvala vam na tome. Svoj posao radim pošteno i odgovorno', izjavio je i dodao ono što je spomenuta francuska kraljica učinila kad je spomenula 'brioche'.

'Osobno bih volio da mi je plaća i viša jer imam velike troškove', glasila je Paukova delikatesa. Nije ni slutio da će upravo taj zadnji dio njegova odgovora polučiti mnoge negativne reakcije.
Nije trebalo čekati dugo da novinari obznane neto iznose plaća župana Pauka i njegovih zamjenika Zorana Smolića, Tomislava Vrdoljaka i Mirka Raškovića, koji zajedno mjesečno primaju preko 55 tisuća kuna. Mirko Rašković tako prima 14.726,87 kuna, župan Pauk 16.339,64 kuna, dožupan Zoran Smolić 13.346,11 kuna, a dožupan Tomislav Vrdoljak 13.728,95 kuna.

Obično življenje

Kad su se brojke zakotrljale po gradskim i županijskim kafićima u kojima sjede oni čiji mjesečni prihodi ne dosegnu četvrtinu spomenutih svota (prosječna neto plaća za županiju je 4.400 kuna, o nezaposlenima i onima na socijalnoj skrbi da ne govorimo) i Pauku je bilo jasno da će se teško izvući bez pojašnjenja.

'Znam da moja plaća za hrvatske prilike jest velika, ali kad s tom plaćom 'pokrivam' dvoje dice na faksu u Zagrebu, dugoročni kredit za kuću, kratkoročni potrošački kredit, moje podstanarstvo s režijama, upisnine na faks i sve druge moguće troškove... onda je i takva – nedovoljna', napisao je župan tijekom rasprave s čitateljima gradskoga portala, ne pojasnivši je li i on poput njih u bankovnom crvenom minusu. A onda je zasladio dodavši: 'Plaća omogućuje prvenstveno da mi se dica školuju po želji i za sasvim obično življenje. Naravno da sam svjestan da mnogi moji sugrađani to svojoj djeci ne mogu priuštiti, kao ni 'obično' življenje i u tom kontekstu treba shvatiti moje riječi da bih želio i veću plaću. Bez namjere da budem bahat, da ikoga vrijeđam ili podcjenjujem. Eto, za dobronamjerne', napisao je u popravnom na Facebooku župan Pauk.

'Čudi me da se Pauk, inače vrlo vješt kad je posrijedi igra s medijima, ovako nespretno nasanjkao', kazao je šibenski novinar, koji je želi ostati anoniman. Ističe da je župan (na toj funkciji je Pauk od 2006. godine) u krugovima novinara dosad bio primjer 'drugačijeg HDZ-ovca'.

'Pauk uvijek ima razumijevanje za novinarske zadatke, javit će se kad god ga nazovete, kad objavite nešto što mu se ne sviđa, neće vas proganjati, zadržat će s vama dobar i pristojan odnos. Zato mi je čudno ovakvo nespretno reagiranje. Po meni nije sporna plaća – sporan je način na koji ju je prezentirao, a on je u sadašnjoj situaciji iritirajući i potpuno je normalno da se priča na nacionalnoj razni pojavila u formulaciji – 'koji je ovo bahati tip'', zaključuje novinar, piše tportal.

 

 
 
 
Iz kategorije: Vijesti