Datum objave: 17. Studeni 2014

Zbog stanja u TLM -u radnici Prešaonice izašli danas na šibenske ulice mirno prosvjedujući

Diana Ferić
Diana Ferić

"Želimo spasiti TLM!" poruka je s kojom su danas na ulice Šibenika izašli radnici TLM -ove Prešonice koji su poslani kućama jer nema posla,  a plaće  ne primaju i došli smo tražiti pomoć. abrintui su za sudbinu te tvrtke jer  nema naznaka da će se sadašnje stanje popraviti budući da TLm ne uspjeva dobiti  niti  kredit za  nabavu obrtnih sredstav. Povorku nezadovoljnih i zabrinuih radnika prdvodili su čelnici dvaju metalskih sindikata (SMH i HSM), Vedran Dragičević, Ivan Svraka Ozren Matijašević  i Zdravko Burazer. Nosili su se transpernti  na kojima je  pisalo "Hoćemo raditi i od rada živjetio", "Ulaganje, blaženi oni koji vjeruju, a ne vidješe", "Dokad bez plaće".

 

Pomoć su najprije došli  tražiti ispred gradske uprave.

"Hrvatskoj državi i Vladi preporučamo da ne dozvoli da joj industriju vode banke jer su one porobile građane Hrvatske. HBOR kaže da neće kreditirati industriju, a u što će onda naše nove potrošiti?! Industrija je dosad punila i punit će i gradski  i državni proračun, moramo je spasiti jer bez nje propada i hrvatska država" kazao je pred gradskom upravom čelnik SMH Vedran Dragičvić, kako piše Slobodna Dalmacija.

"Zlo nas je okupilo ovdje, pa ovom prosvjednom akcijom pokušavamo primorati one s velikim plaćama i debelim benefitima da odgvoorno rade svoj posao", nastavio je u istom tonu predsjednik HURS-a Ozren Matijašević, napominjući kako su zahtjevi šibenskih aluminijaša primarno adresirani na Vladu jer je upravo ona trebala spriječiti onakav kupoprodajni ugvoor kojim je izručen TLM kapitalistima i pratiti kako se obveze izvršavaju.

"Umjesto toga, hrvatske vlade, sve, pa i ova aktualna, bave se jeftinim politikanstvom jer ne znaju raditi onaj posao za koji su ih građani izabrali- oštro je optuživao Matijašević. Šibensko gospodarstvo godinama propada, kazao je, zbog čega grad Šibenik ima 24 posto manju prosječnu plaću od Zagreba, i najnižu od sve četiri dalmatinske županije. Odnos umirovljenika i zaposlenih je 1 prema 1, 13, a ode li TLM u propast, ustvrdio je Matijašević, u ovom će gradu biti više umirovljenika nego zaposlenih.

"Svaka čast ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku koji je iznašao sredstva za spas Borova, ali neka ih tako pronađe i za spas TLM-a",  poručio je čelnik HURS-a. Također je pledirao na državne institucije da istraže mogući kriminal u privatizacijskom procesu TLM-a, kako bi njegovi počinitelji završili iza brave, a država našla nove strateške partnere za TLM, sposobne osigurati sredstva za nastavak proizvodnje, za investicije i plaće radnike. Radnike TLM-a, kako je kazao, podupiru i hrvatski branitelji "jer mi smo jedno- opljačkani hrvatski građani"!

Pred okupljene prosvjednike iz TLM-a stao je šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta, poručujući da je Grad Šibenik uz njih, "jer vi ste Šibenik i Šibenika nema bez TLM-a!"

Mimohod je nastavljen do zgrade županijske administracije gdje je Vedran Dragičević slikovito rekao: Mnogi se pitaju što je to hrabrost. Ja ću vam reći. Svi vi koji imate djecu, obitelji a niste primili plaću, trebate hrabrost da bi došli kući i kaztali da im nemate što dati jesti! Tražimo pomoć županije kako bi TLM opstao, za to ima temelja jer cijena aluminija ovog trenutka na tržištu raste, a naši poduzetnici zatiru TLM. Tražimo pravdu za sve nas i hranu za našu djecu, i nećemo odustati niti ćemo se predati!

Matijašević je podsjetio kako je sindikat ukazivao i DORH-u na način ulaganja, na potrebu da se pitanje struje regulira posebnim zakonom, ali se to nije kontroliralo. Tko je kriv, ima li kriminala oko isporuke struje Mostaru i uzvratno aluminija TLM-u? Ako ga je bilo, što se čeka- pitao je Matijašević, napominjući kako je Vlada RH vlasnik 13 posto mostarskog "Aluminija" pa je nedopustivo da se čelnici BiH tvornice izvlače i prekidaju svaku suradnju i komunikaciju s TLM-om.

"Hrvatska je naše novce uložila u "Aluminij" Mostar i ne mogu oni sada vući za uši TLM i predlagati ugovore koji nisu normalni-",ustvrdio je sindikalni čelnik HURS-a, dodajući kako očekuje od hrvatske Vlade da odmah riješi tu situaciju u pregovorima s Vladom BiH. Upozorio je i na kadroviranje koje aktualna vlada provodi sklanjajući "svoje ljude iz Erste banke" u upravu HPB-a i HBOR-a i čini sve kako se TLM-u ne bi odobrio kredit.

Pozvao je USKOK i DORH da provjere je li slučajnost da se iz Erste banke ljudi zbrinjavaju u hrvatskim bankama od kojih TLM traži pomoć za opstanak. Premijeru Milanoviću je preporučio da pozove zainteresirane strateške partnere i sjedne s njima za stol kako bi se TLM spasio jer ta tvornica mora biti vodeći dio prerađivačke industrije u Hravstkoj.

Potporu radničkom prosvjedu šibenskih metalaca dao je i šibensko-kninski župan Goran Pauk koji je obećao zatražiti od ministra gospodarstva da se napravi revizija privatizacije TLM-a kako bi se utvrdilo tko je i koliko poštovao ugovorne obveze, apelirao na Vladu da sagleda koliko je TLM važan za hrvatsko gospodarstve te da se zauzme kako bi im bio odobren kredit kojim će nastaviti proizvodnju a radnicima isplatiti plaće.

"Ovdje nema zahtjeva s kojim se ne bi složio, naprotiv, išao bih zajedno s vama. Pozivam vas da ustrajete u zahtjevima, mirno, civilizirano, a ova županija i Grad bit će uz vas. kazao im je župan koji je ladi upitio  zahtjev da se preisipita kupoprodajni ugovor za TLM.

Radnici Prešaonice trebali bi dobiti plaće, kako nam je rekao sindikalni čelnik TPP-a Ivan Svraka, do petka. Ali, ako se to ne dogodi, u ponedjeljak se prosvjed nastavlja. Vlasnik, kaže Svraka, pokušava založiti navrijednije strojeve V24 i V22, kako bi kod Jadranske banke dobio kredit za nastavak proizvodnje.

-"Moramo ići s radikalnim mjerama jer uprava ne želi dati ostavke, a ne pada joj na pamet isplatiti nam plaće. Iza nas u prešaonici, propast čeka i Valjaonice, ako se nešto ne poduzme...", kazao je sindikalist svraka, prenosimo iz Slobodne Dalmacije.

 
 
Objavljeno ranije:Prosvjedujući zbog stanja u TLM –ovoj prešaonici radnici te tvrtke krenuli su jutros u 10 sati iz kruga TLM –a ulicama Šibenika kako bi svratili pozornost javnosti na to da je ugrožena egzistencija i njihova i TLM –a. Uz zvuke zviždaljki, noseći državnu i sindikalne zastave, predvođeni čelnicima obaju sindikata TLM –a prošli su preko Dalmare i Mandaline te Baldekina prema središtu grada. Prva postaja na kojoj su se zaustavili bio je Dalmare, šaljući poruku njegovom vlasniku i jednom od vlasnika TLM –a Vladi Čoviću. Na spomeniku palima ju Domovinskom ratu na Baldekinu upalili su svijeće. „Ništa nam drugu ne preostaje nego prosvjedovati jer stvari ne kreću s mrtve točke. Trebali smo ovo napraviti i ranije“, kazali su nam redom prosvjednici koji smatraju da ni lokalna vlast ne može nezainteresirano pratiti što se događa u TLM –u.

Sindikat i radnici već danima upozoravaju na to da je u Prešaonici stala proizvodnja, a oni su poslani kućama bez roka kada se moraju vratiti na posao.Plaću nisu primili dva mjeseca. I dana su podsjetili da bi hrvatska Vlada trebala preispitati kupoprodajni ugovor za TLM koji istječe početkom prosinca ove godine te utvrditi jesu li kupci ispunili svoje obveze o ulaganjima u TLM. Oni tvrde da se to nije dogodilo i da je jedini izlaz u traženju novog strateškog partnera.

Iz kategorije: Vijesti