Datum objave: 15. Listopad 2014

Šibenske ratne reporterke večeras svoje uspomene i ratne zgode pričaju splitskoj publici

Diana Ferić
Diana Ferić

Zanimanje za priče i zgode šibenskih ratnih reporterki Jadranke Klisović, Marine Jurković i Diane Ferić koje su prvi put ispričale javnoj tribini o novinarima ratu,održanoj u sklopu obilježavanja Rujanske bitke za Šibenik i u organizaciji šibenske gimnazije pokazuju i druge sredine.

 

Nakon nastupa na Radio Drnišu svoja sjećanja i anegdote iz vremena Domovinskog rata i svakodnevnog izvještavanja s bojišnica, ali i mjesta na kojima su boravili prognani i izbjegli i punktova na kojima se pregovaralo i na kojima su se razmijenjati zarobljenici podijelit će večeras sa splitskom publikom. Susret sa šibenskim ratnim reporterkama organizirala je udruga Moj kvart, a održat će se u Muzeju Grada Splita. „ Dirnule su me njihove priče koje nas sve vraćaju u vrijeme ponosa i slave i odlučila sam ih pozvati da se predstave i splitskoj publici. Te ratne uspomene ne smijemo zaboraviti i dobro ih je stalno obavljati. Šibenske ratne reporterke svakako zaslužuju pažnju javnosti i“, kaže Milena Mratinić, predsjednica splitske Udruge Naš kvart koja organizira slična druženja sa zanimljivim ljudima kao i dodjelu nagrade „Splitski cvit“.

 

Osim o potresnim svjedočenjima, izvještavanju pod granatama, minama i VBR –ovima , ali i o patnjama žrtava ratnih zbivanja poput prognanika i žena koje su silovane i srpskim logorima šibenske ratne reporterke pažnju javnosti privukle su prisjećanjima na neke smiješne i zanimljive zgode poput odlaska na bojište u mini suknji ili na štiklama i verbalnim duelima s veća tada ozloglašenim generalom Ratkom Mladićem. Svojim javno izgovorenim uspomenama i ratnim iskustvima izazivaju slična sjećanja i drugih ljudi koji su na bilo koji način sudjelovali i Domovinskom ratu kako bi pozitivne slike i poruke ostale u kolektivnom sjećanju i prenosile se mladim naraštajima što je i bio cilj Povijesnog odjela šibenske gimnazije koji je potaknul tu , ali i ostale teme iz Domovinskog rata.

 

U Šibeniku je u to vrijeme bilo puno više ratnih reporterki nego reportera i one su na uštrb privatnog i obiteljskog života bile u to vrijeme potpuno posvećen poslu i izvještavanju o ratnim zbivanjima,  a mnogim civilima koji su dane provodili su skloništu bile su „oči i uši“ za praćenje zbivanja u vanjskom svijetu.

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti