Datum objave: 11. Rujan 2014

Sindikat TLM-a:Ogorčeni smo odnosom Uprave i tražimo reviziju kupoprodajnog ugovora

Nina Medić
Nina Medić

Najavu  Uprave TLM-ove Valjaonice i Prešaonice o dodatnom otpuštanju radnika i smanjenju njihovih plaća osudili su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici Sindikata hrvatskih metalaca i radnika TLM-ove prešaonic, a Branimira Lepura, predsjednika Uprave prozvali su zbog nedopustvog odnosa prema radnicima.

Branimir Lepur, predsjednik Uprave TLM-a nedavno je još  tridesetčevorici  radnika Prešaonice najavio otkazivanje Ugovora o radu  da bi se smanjio gubitak od 51 milijun kuna. Najavio je i da će plaće  ostalim radnicima Valjaonice biti smanjene  za 500 kuna kako bi se uštedjelo oko 3 milijuna kuna, kazali su sidikalisti.

„Zgroženi smo izjavama Branimira Lepura da je višak radnika kriv za minus Prešaonice od 51 milijun kuna. Ako je ukupni trošak za radnike Tvornice prešanih proizvoda za 2013. godinu iznosio 15,8 milijun kuna, pitamo se iz čega je nastao preostali gubitak od 35, 6 milijuna kuna. Da su radnici iznose svojih plaća uplaćivali poslodavcu, opet bi gubitak bio 20 milijuna kuna. Sve upućuje na zaključak da je cijena gotovih proizvoda bila manja od cijene sirovine“, istaknuo je Zdravko Burazer, predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca.

Radnici su posebno uvrijeđeni usporedbom austrijske tvornice i TLM-a Branimira Lepura koji je kazao da je lani 150 radnika TPP-a proizvelo četiri tisuće tona, dok je istodobno 80 radnika u austrijskoj tvornici proizvelo 20 tisuća tona.

„Da, gospodine Lepur, radnici su proizveli sve ono za što ste im osigurali sirovinu i mnoge dane proveli čekajući kad će stići sirovina. Ili mislite da su i sirovinu sami morali osigurati? Da su radnici TPP-a imali novu tehnologiju koji su im vlasnici trebali nabaviti, a ne onu iz četrdeset i neke ili da je naša plaća približno jednaka radnicima u Austriji, bili bi mnogo efikasniji“, kazao je Burazer.

Razloge zašto TLM posluje s gubitkom, prema Burazeru, treba tražiti u organizaciji i komercijalnim ugovorima. Zbog svega navedenog Sindikat će zatražiti reviziju Kupoprodajnog ugovora i poslovnog plana kod privatizacije TLM-a, s naglaskom da se utvrde obveze i jedne i druge strane tj. Vlade RH i Konzorcija jer su se vlasnici nakon preuzimanja vlasnici obvezali uložiti 107 milijuna eura u TLM, a sindikalisti smatraj da taj novac nije potrošen na ulaganje u tvornicu.

Također, najavili su kako će zahtijevati od Vlade RH i vlasnika TLM-a da se, ukoliko se utvrdi da se sve preuzete obveze nisu ispunile, ponovno potpiše sporazum prema kojem poslodavci neće moći otpuštati radnike do ispunjenja preuzetih obveza.

„Proveo sam Domovinski rat u rovu u zaleđu Skradina, ali sada mi je gore nego tada. Metak ubija brzo, a u TLM-u nas ubijaju sustavno već nekoliko mjeseci“, zaključio je Nikica Vučenović, jedan od radnika Prešaonice.

Iz kategorije: Vijesti