Datum objave: 27. Lipanj 2014

Deložacija osmeročlane obitelji iz Knina, policija privela 23 osobe

Nina Medić
Nina Medić

Policija je privela 23 osobe tijekom današnjeg pokušaja deložacije osmeročlane obitelji Mišković iz Knina. Obitelj se deložira zbog neplaćanja alimentacije Dragana Miškovića (62), koji u obiteljskoj kući živi sa suprugom i šestero djece, svojoj navodnoj vanbračnoj kćeri. Deložacija je bila zakazana za 12 sati, no policiji su se suprotstavili aktivisti Živog zida i građani. Policija je privela osobe koje su, kako stoji u priopćenju Policijske uprave Šibensko-kninske, sprječavale sudskog ovršitelja u provođenju službene radnje.

„Nakon što su se nazočne osobe oglušile na upozorenje i naredbe policije da se mirno raziđu, kako bi se službena radnja mogla provesti, isti su nastavili sa sprječavanjem provođenje službene radnje. Tom prilikom policijski su službenici, zbog pružanja pasivnog otpora, uporabili najblaži oblik sredstva prisile (tjelesnu snagu), a kako bi se omogućilo provođenje službene radnje“, navode u priopćenju.

Navedene osobe, u starosti od 14 - 42 godine, dovedene su u službene prostorije Policijske postaje Knin, gdje im je ponuđena i jednoj od njih, 27-godišnjakinji koja prema navodu policije, nije imala vidljivih ozljeda, je na vlastiti zahtjev pružena hitna medicinska pomoć.

Nad dovedenim osobama se provodi kriminalističko istraživanje na okolnosti prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.    

 "Neviđeno policijsko nasilje nad starcima i djecom, jednom čovjeku je pozlilo", tvrde iz Živog zida koji je objavio i da su svi aktivisti pohapšeni i utrpani u marice. Obitelj Mišković bi trebala biti deložirana iz kuće koju im je kao socijalnom slučaju kupila Udruga 'Hrvatska žena', a uredili su je donacijama hrvatske Vlade, te vlada Švicarske i Španjolske i humanitarnih organizacija, piše portal 24 sata.

 

Živi zid je objavio kako na pregledu za utvrđivanje očinstva u Sarajevu sud utvrdio da je on 60 posto otac (kasnije i da je vjerojatnost 87 posto), no DNK analiza nije napravljena jer je tada, krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, nije bilo. "Trenutno smo u pat poziciji, nitko ne zna kako ce se situacija odviti. Mi se nadamo još jednoj pobjedi.", objavili su iz Živog zida na Facebooku.

Sve je počelo u Travniku (BiH) 1985., kada je Gordana Lovrenović tužila Dragana Miškovića da je otac njene kćeri Žakline Lovrenović. Na pregledu za utvrđivanje očinstva u Sarajevu sud je utvrdio da je on 60% otac.Tada nije bilo DNK analize, pa je zaključak donesen samo na osnovu vizualnog pregleda. Iako je Mišković cijelo vrijeme tvrdio da nije otac djeteta i naknadno tražio DNK analizu kako bi to i dokazao, njena pravna zastupnica je to odbila i na račun neisplaćene alimentacije pokrenula ovrhu nad nekretninom u kojoj živi bračni par Mišković sa svoje šestero djece. Situacija u kojoj postoji realna mogućnost da Mišković nije otac njenog djeteta lako bi se mogla razriješiti DNK analizom, piše Index.

"Čak i u slučaju da Dragan Mišković jest otac Žakline Lovrenović, postavljamo pitanje – kakav je to zakon koji šestero djece ostavlja bez krova nad glavom kako bi jednom omogućio prisilnu naplatu alimentacije ovrhom roditeljevog doma. Odnosno, da li obiteljski zakon uistinu štiti obitelj i djecu? Naš je zaključak da ne štiti, tim više što Dragan Mišković živi od socijalne pomoći, odnosno nema posla i mogućnosti da svojoj obitelji omogući novi krov nad glavom. U ime lažne brige za djecu, zakonodavac će ostaviti šestero djece bez krova nad glavom.", napisali su iz Živog zida.

FOTO: Facebook/Živi zid

Iz kategorije: Vijesti