Datum objave: 17. Veljača 2014

Betina dobiva prezentacijski centar svih nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Prezentacijski centar svih nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj, s naglaskom na one u Šibensko – kninskoj županiji, bit će uređen u Betini, u zgradi koju je Općina Tisno ponudila za sjedište Parka prirode Vranko jezero. Sjedište tog parka neće tu preseliti, ali neće ostati ni u Biogradu već se od Uprave očekuje da sjedište uredi u Crkvinama gdje je ornitološki rezervat te da sve dijelove parka jednako tretira. Šibensko – kninska županija imat će, što do sada nije iako joj pripada polovica tog parka, svog predstavnika u Upravom vijeću. Uz to, bit će uvedena brodska veza od Betine do Prosike kao glavnog ulaza u park prirode Vranko jezero . To je rezultat inicijative saborskog zastupnika SDP –a i načelnika Općine Tisno Ivana Klarina da se valorizira južni dio Parka prirode Vransko jezero koji je u Šibensko – kninskoj županiji i da se sjedište preseli u Betinu koji su večeras u Šibeniku predstavili on i ministar zaštite okoliša RH Mihael Zmajlović. Nije bilo riječi o dosadašnjem upravljanju tim parkom osim što je istaknuto da Uprava nije napravila ništa što se od nje očekivalo za uređenje sjedišta u Crkvinama.
To što sjedište ostaje u Zadarskoj županiji ni za Klarina ni za ministra Zmajlovića, kako su objasnili, nije bitna tema, već sun to, kazao je Ministar ,glavni projekti na kojima se radi i koji će valorizirati vrijednosti tog parka prirode. „ Ja sam zadovoljan ovim što smo postigli jer je moj osnovni interes bio valorizacija južnog dijela parka prirode Vranko jezero i da se Prosika valorizira kao glavni ulaz u park. Žao mi je što su mediji u Zadarskoj županiji to shvatili kao da ja nekom nešto oduzimam. Meni je samo bitno da se u taj park privuče što više posjetitelja i da se na njega usmjeruju turisti na otoku Murteru koji ostvaruju godišnje više od milijun i pol tisuća noćenja“, objasnio je Klarin.
Ministar Zmajlović mu je zahvalio što je svojom inicijativom skrenuo pozornost na način upravljanja Parkom prirode Vranko jezero i na potrebu njegove bolje valorizacije. „Nacionalni parkovi ki parkovi prirode ne poznaju administrativne granice i stoga je pitanje sjedišta manje važno od načina na koji će taj prostor biti valoriziran i prezentiran“, kazao je Zmajlović. Predstavljen je kratko i projekt EU Natura za koji se iz Eu fondova očekuje oko 10 milijuna eura , a 4 milijuna kuna bit će usmjerno u uređenje prezentacijske zgrade u Betini i uvođenje brodske linije od Betine do Prosike.

Na konferenciji za novinare u Šibeniku   bio je  i novinar Zadarskog lista kojeg je zasmetalo što na konferenciji nema predstavnika Uprave Parka prirode Vranskoo jezero pa  ga je zanimalo značili ti to da im prestoji smjena, a upitao je ministra hoće li,kao za Vransko jezero u Betini, izgraditi prezentacijski centar  Velebita u Gospiću budući  da je jedan njegov dio u Ličko - senjskoj županiji.

Iz kategorije: Vijesti