Datum objave: 05. Prosinac 2013

Zavjetovanje modela jedrilice sutra u crkvi sv. Nikole

Diana Ferić
Diana Ferić

Jedriličarski klub „Val“  sutra , na blagdan sv. Nikole,  zavjetovat će i trajno izložiti  model radioupravljive  jedrilice u crkvici sv. Nikole povodom manifestacije "Valovi Šibenika" koju organiziraju već 14 godina, a koja počinje sutra i trajat će do nedjelje, 8.prosinca. U toj će crkvici biti održana i sveta misa.

Iako je crkvica većinu godine zatvorena za javnost, svoja vrata prigodno otvara 6. prosinca, na dan Sv. Nikole. Za sve štovatelje jednog od omiljenih svetaca, ali i ljubitelje starina, to je prilika da ponovo posjete, ili tek upoznaju, ovaj skriveni dragulj kulturne baštine jednog od najljepših gradova Mediterana.

Još od 3. i 4. stoljeća, brojne se legende vezuju uz život i djelo Sv. Nikole, zaštitnika djece, nemoćnih i siromašnih. Jednu od poznatijih pronijeli su i pomorci koji od davnina ovog grčkog biskupa iz Mire (u današnjoj Turskoj) također štuju kao svoga zaštitnika. Prema predaji, skupina se mornara našla usred velike oluje. Zazvali su u pomoć tog biskupa čudotvorca koji ih je po ukazanju spasio od tame morskih dubina. Od Srednjeg vijeka njegova popularnost sve više raste pa postaje zaštitnikom brojnih gradova, a u lukama se počinju graditi njemu posvećene kapelice i crkve.

I u Šibeniku, gradu sa dugom pomorskom tradicijom, bratovština pomoraca i brodograditelja u 17. je stoljeću svome zaštitniku izgradila crkvu na obali južno od katedrale. Unutrašnjost skromne barokne građevine krasi drveni kasetirani strop oslikan sa 30-ak slika, mahom portreta svetaca i gradskih dobročinitelja u narodnim nošnjama. Ipak, posebno se ističe nekoliko modela jedrenjaka, zavjetnih darova njihovih vlasnika koji dodatno oplemenjuju interijer.

U crkvi su se donedavno nalazile i najstarije orgulje u Hrvatskoj, djelo Nicolloa Lupinija iz 1640 godine, nakon restauracije smještene u crkvu Sv. Duha. U ovom malom hramu Sv. Nikole, posljednje je počivalište i šibenskog graditelja i klesara Antuna Nogulovića. Današnja zgrada Županije, izgrađena na mjestu nekadašnjeg brodogradilišta, zaklanja crkvicu sa morske strane, dok je sa bočne štiti krošnja stoljetne murve, vjerojatno najstarijeg gradskog stabla. 

 

foto: šibenik.hr

Iz kategorije: Vijesti