Datum objave: 04. Prosinac 2013

Šibenik domaćin radionice o umrežavanju povijesnih gradova u svhu revitalizacije

Diana Ferić
Diana Ferić

Suradnja i povezivanje povijesnih gradova u Hrvatskoj kao temelj njihovog razvitka tema je dvodnevnoga seminara "Turistički promet u povijesnim gradovima od upravljanja do umrežavanja" koji se danas i sutra održava u Šibeniku. Seminar organizira Nacionalna udruga povijesnih gradova i regija te gradova s područjima pod zaštitom (ANVPAH-VSSP), Francusko veleposlanstvo u republici Hrvatskoj, Grad Šibenik i Grad Dubrovnik kao sjedište Udruge povijesnih gradova Hrvatske.

Tijekom dva dana seminara preispitati će se zajedničke i različite točke između primorskih gradova i unutrašnjosti, ponuda i potražnja, odnosi s javnošću,  struktura stanovništva te infrastruktura. Cilj je istodobno odgovoriti na specifična pitanja, a sve potičući umrežavanja nove mreže povijesnih hrvatskih gradova.

Željko Burić, gradonačelnik Šibenika u uvodnom dijelu seminara istaknuo je kako isti problem muči Dubrovnik i Šibenik kao i mnoge druge povijesne gradove u Hrvatskoj, a to je kako uskladiti interes profita nasuprot tradicije koja je temelj održivog razvoja gradova. "Suočavamo se s velikim postotkom pada radno aktivnog stanovništva i diktatom komercijale kojoj podliježu mnoge gradske jezgre, a time bi mogli doći do novog problema jezgre povijesnih gradova postanu iste i nezanimljive", rekao je Burić.

Milan Perić, generalni tajnik Hrvatske udruge povijesnih gradova, ujedno i pročelnik Grada Dubrovnika kaže kako su tijekom organiziranja Udruge na umu imali profit, ali ne profit na bilo koji način već stvaranjem održivog i kvalitetnog proizvoda koji neće samo omogućiti ne samo turističku sezonu nego turističku godinu. „Veliki je problem što gradovi kao Šibenik i Dubrovnik uz razvoj turizma nemaju proizvodnju, fali gastronomska ponuda i dodatni sadržaji. Jedno od rješenja za takav problem je ulaganje u edukaciju koja je ključna za razvoj proizvodnje.“

Na konferenciji sudjeluju i Federic Frapaisse, predstavnik francuskog veleposlanstva u RH i Jean-Michel Galley, iz Francuske udruge za razvoj povijesnih gradova ANVPPH & VSSP. Federic Frapaisse posjetio je Šibenik u sklopu godišnjeg odmora prije dva mjeseca i ostao zapanjen njegovom kulturnom baštinom te se tako rodila suradnja između Francuske i Šibenika. „Ključno pitanje koje muči Šibenik je kako produžiti turistički sezonu, a Udruga povijesnih gradova tu ima veliku ulogu. Mislim da udruga ima veliki potencijal za izvlačenje financijskih sredstava iz socijalnih i strukturnih EU fondova te tu vidimo priliku za razvoj. Udruga ima potporu Francuske, a mnogi povijesni gradovi u Hrvatskoj mogu učiti na primjeru Francuskih,“ kazao je Frapaisse. Jean-Michel naglasio je važnost suradnje između privatnog i javnog sektora. „Nama je trebalo punih 50 godina da dokažemo Vladi kako su ciljevi ta dva sektora vrlo slični. Da bi dobili podršku Vlade ključno je ojačati vezu između svih gradova,“ zaključio je Galley.

Kratko predavanje u sklopu seminara održao je i profesor Ivica Poljičak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika u kojem je kao glavne probleme gradske jezgre Šibenika istaknuo propadanje fizičke strukture i smanjenje broja stanovnika. „ Možemo mi napraviti najbolje planove ali bez stanovnika gradska jezgra se ne može revitalizirati“, kazao je Poljičak.

Predavanje je održala i Ivana Bujas Rupić, pomoćnica pročelnika za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika, o projektu JEWEL (Joint Easily Wafted East Laboratory Model) kojeg sufinancira Europska unija.

Iz kategorije: Vijesti