Datum objave: 26. Studeni 2013

U Dalmaciji pao prvi snijeg

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što je u ponedjeljak prvi snijeg padao ili pao u nizinama Hrvatske, snježne oborine iznenadile su u noć na utorak i dio Dalmacije, javlja Crometeo. Na većem dijelu Jadrana prevladavalo je oblačno, a na nekim dijelovima je i zasniježilo. Snijeg je tijekom večeri prvo počeo padati na konavolskim brdima, a padanje snijega zabilježeno je diljem južne Dalmacije, pa čak na Pelješcu i otoku Mljetu gdje je snijeg rijedak čak i usred zime.

Iza 22 sata snijeg je počeo padati na biokovskom području. Temperatura zraka se na biokovskom vrhu Svetom Juri tijekom noći spuštala do -10°C. Iako je u Makarskoj temperatura bila 4°C, bilo je to dovoljno da nekoliko sati pada umjeren, povremeno i jak snijeg. U Velikom Brdu snijeg se kratkotrajno zadržavao na podlozi.
Snježne pahulje “posjetile” su i Omiš, Duće, Split i okolicu. Temperatura zraka na mosorskoj zvjezdarnici spustila se na -2°C, a u višim predjelima Mosora snijeg se počeo primati na tlu, piše Crometeo, a slabog snijega bilo je tijekom noći na šibenskom i kninskom području.

Bura uzduž cijeloj Jadrana ima jake do olujne udare, a najjače puše podno Velebita gdje orkanski udari prelaze 120km/h. Najjači udar bure zabilježen je na tokom noći na Paškom mostu i iznosio je 145km/h.
Oborine su u Dalmaciji moguće i tijekom utorka, uglavnom na otvorenom moru, otocima i južnoj Dalmaciji.

 

foto: Crometeo

Iz kategorije: Vijesti