Datum objave: 12. Studeni 2013

LEGALIZACIJA:Šibenik i Šibensko - kninska županija nisu ni najbolji ni najgori

Diana Ferić
Diana Ferić

Rješavanje zaprimljenih zahtjeva za nelegalno izgrađene građevine najbolje ide ide u Gradu Dubrovniku gdje je riješeno 19,8 posto zahtjeva, Bjelovaru 19,3 posto te u Makarskoj koja ima 17,2 posto riješenih zahtjeva. Među boljima su i gradovi Vukovar, Vodnjan i Čakovec, priopćilo je Ministarstvo graditeljstva.

S druge strane, u Karlovačkoj županiji riješeno je tek 2,4 posto, Vukovarsko-srijemskoj 2,7 posto, a Osječko-baranjskoj županiji 2,8 posto zahtjeva, a slabo stoje i Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka županija i grad Osijek.

Podaci o broju riješenih predmeta po djelatniku nadležnih ureda, pokazuju pak da su najučinkovitiji službenici Krapinsko-zagorske županije s 208 predmeta po službeniku, gradova Vodnjana (197), Bjelovara (159) i Makarske (133), Splitsko-dalmatinske županije (108) itd., dok su najmanje učinkoviti službenici grada Novigrada (15), Karlovačke županije (23) te gradova Kutine (32), Labina (35), Osijeka (36) i Zagreba (36).

Ministrica Mrak Taritaš podsjeća da su službenici odgovorni gradonačelnicima i županima te da država nema mogućnosti nagraditi ih ili kazniti.

Šibensko – kninska županija i Grad Šibenik ne ističu se ni po „dobru“ ni po „zlu“. Inače, u Županiji su se usprotivili namjeri Ministarstva graditeljstva da se osnuje posebna agencija za rješavanje zahjteva za legalizaciju jer to znači odlijevanje naknada iz lokalne samouprave. " Svi koji do 31. prosinca budu imali riješeno manje od 20 posto zahtjeva njihov će posao preuzeti i riješiti Agencija. Oni koji se u međuvremenu ekipiraju i rade- nema potrebe da predmeti dođu u Agenciju", poručuje ministrica.
Ministarstvo želi da svi gradski i županijski uredi koji se bave legalizacijom do kraja godine riješe najmanje 20 posto zaprimljenih predmeta, a onima koji ne dostignu taj udjel u pomoć će priskočiti agencija za legalizaciju, čije osnivanje je predviđeno izmjenama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, kaže ministrica Mrak Taritaš.

Ukupno je zaprimljeno 822.335 zahtjeva za legalizaciju, a do kraja listopada riješeno je njih 57.337 zahtjeva, ili njih 6,97 posto.

Iz kategorije: Vijesti