Datum objave: 04. Rujan 2013

Kako koristiti EU fondove za zaštitu tradicije i pučke baštine

Diana Ferić
Diana Ferić

Dr.sc. Jadran Kale, etnolog inicirao je i u suradnji s Upravnim odjelom za prosvjetu, znanost, kulturu i sport Šibensko – kninske županije danas organizirao edukativnu radionicu za voditelje folklornih udruga i društava te sve ljubitelje i čuvare folklorne tradicije i nematerijalne pučke baštine na inspirativnom mjestu, u dvorištu kuće obitelji Matavulj u Šibeniku . Potanko ih je informirao o novim okolnostima u kojima će raditi nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, aktualnim natječajima za zadovoljavanje javnih potreba u kulturi te mogućnostima, načinima i potrebi upisa nematerijalne folklorne baštine u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske potvrđujući tako još jednom koliko mu je kao znanstveniku stalo do zaštite i promocije kulturne baštine.

Radionica je privukla predstavnike gotovo svih aktivnih folklornih i kulturnih društava s područja Šibensko – kninske županije te, pomalo neočekivano, građene zainteresirane za očuvanje folklorne tradicije i pučke baštine. U dvorištu povijesne šibenske obitelji Matavulj predstavnici folklornih društava i udruga iz Pirovca, Kraljica, Kljaka, Betine, Šibenika, Kijeva, Unešića, Mirlovića, Jezera, Ružića i Knina pretvorili su informativno izlaganje dr. Kale u pozornosti vrijednu raspravu o stanju, problemima i perspektivama folklorne tradicije i pučke baštine te nekim dvojbama vezanim za tradicionalnu šibensku kapu.

Najvažnije informacije koje je dr. Kale prenio čuvarima folklorne tradicije i pučke baštine Šibensko – kninske županije bile su vezane za nove okolnosti u kojima će raditi i djelovati nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Upozorio je da se puno govori o pozitivnim učincima ulaska Hrvatske u EU za poduzetnike i gospodarstvenike, a jedva da je bilo spomena o onome što EU pruža upravo njima – čuvarima folklorne tradicije i pučke baštine.

„EU fondovi vrlo su izdašni i u ovim kriznim vremenima predstavljaju spas za sve one koji njeguju čuvaju pučku baštinu i folklornu tradiciju. Otvoreni su natječaji za dodjelu izdašnih sredstava za te namjene. Istina, procedura je dosta složena, treba napraviti vrlo kvalitetne elaborate i biti uporan, ali se isplati“, kazao je dr. Kale . Ukazao je na pozitivna iskustva nekih susjednih županija. Kao ogledne primjere uspješnog povlačenja novca iz EU fondova naveo je drniški OGI i murtersku udrugu „Argonauta“ te ukazao na činjenicu da folklorna društva i udruge, jednako kao poduzetnici i gospodarstvenici, mogu i trebaju koristiti potencijale i logistiku Razvojne agencije te ostalih institucija Šibensko – kninske županije da bi došli do novca iz EU fondova.
 

Iz kategorije: Vijesti