Datum objave: 13. Kolovoz 2013

Tariq Ali dolazi u Šibenik na prvi Festival alternative i ljevice

Diana Ferić
Diana Ferić

Tariq Ali, britanski  ljevičarski aktivist  fiozof, porijeklom iz Pakistana, sudjelovat će na prvom Festivalu alternative i ljevice Šibenik  (FALIŠ) koji će se održati od 4. do 7. rujna ove godine i njegovo je sigurno najzvučnije ime.

Gosti, a ujedno i organizatori su Srećko Horvat (urednik konferencijskog programa), Kruno Lokotar (urednik umjetničkog programa), zatim Boris Buden, Katarina Luketić, Sandra Vitaljić, Marko Pogačar, Mima Simić, Mario Jurjević  te Aleksandar Stanković koji će ovom prilikom promovirati i svoju novu knjigu Aca i 100 faca; svi iz Hrvatske. Iz Crne Gore dolazi Andrej Nikolaidis, pisac i filozof, čiji je novinski tekst Šta je ostalo od velike Srbije, izazvao diplomatski rat između Srbije i Crne Gore, a roman Mimezis ga učinio personom non grata u mnogim dijelovima države u kojoj živi. Tu su i domaće snage:spisateljica Jela Godlar, konceptualni umjetnik Boris Čelar  te glazbenik Dok Analog X. Igor Štiks i Emir Imamović Pirke u dvostrukoj su ulozi: gostiju po rođenju i domaćina po vezanosti za Šibenik. Štiks, inače profesor u Edinburghu,rođeni Sarajlija, autor niza nagrađivanih proznih djela objavljenih u Hrvatskoj, podrijetlom je iz Zatona, u kojem desetljećima ljetuje.

Festival je dobio i vizualni identitet  za koji je zaslužan art direktor Festivala Ante Filipović Grčić. Logo Festivala u osnovi se neće mijenjati niti narednih godina, s tim što će slovo I, koje, obzirom na dizajnersku obradu,  može biti i interpunkcijski i zaštitini znak Festivala, doživljavati preinake u skladu sa ukupnim vizualom i temom narednih Festivala. Za ovu, prvu godinu, plakatima i drugim tiskanim materijalima dominirat će panoramska fotografija TEF-a, njegovih dimnjaka po kojima je Šibenik bio prepoznatljiv koliko i po svojim povijesnim spomenicima ili ljepoti obale. Cilj organizatora je da svake od narednih godina, i kroz vizualni identitet FALIŠ-a, podsjete na jednu od nestalih tvornica u Šibeniku i problematiziraju deindustrijalizaciju grada i regije, te ukažu na njene pogubne posljedice po lokalnu ekonomiju i standard građana Šibenika.

 

Iz kategorije: Vijesti