Datum objave: 12. Kolovoz 2013

PRENOSIMO:Crni dan za TLM- Mostar ne isporučuje više sirovinu

Diana Ferić
Diana Ferić

Mostarski “Aluminij”, koji je dosad opskrbljivao TLM Šibenik sirovinom s oko 60 tisuća tona aluminija godišnje, neće više imati nikakvih obveza prema šibenskoj tvornici. HEP prestaje isporučivati hrvatsku struju Mostaru, pa neće biti ni mostarskog aluminija Šibeniku. Mostarci su, naime, potkraj srpnja ove godine potpisali ugovor sa slovenskom tvrtkom GEN-I o kupoprodaji 100 MWh/h električne energije za razdoblje od 1. kolovoza do 31. prosinca 2013. g. po cijeni koja je povoljnija od one koju su dosad plaćali HEP-u, prenosimo iz Slobodne Dalmacije.

Kako neslužbeno saznajemo, GEN-I je ugovorio cijenu od 43 eura po megavatsatu, a HEP je, navodno, ponudio 44,6 eura. No, time je šibenski prerađivač aluminija, sa svojih oko tisuću zaposlenih, ozbiljno doveden u pitanje jer više nema sigurnu opskrbu sirovinom, a potencijalno, ako je i nađe na tržištu, čekaju ga visoki troškovi transporta (zbog udaljenosti zemlje izvoznika sirovine).

Povoljni uvjeti
Godinama je, naime, zahvaljujući tripartitnom ugovoru između HEP-a, TLM-a i Aluminija Mostar, preko TLM-a, isporučivana struja po povoljnijim uvjetima hercegovačkoj tvrtki, koja je zauzvrat garantirala Šibenčanima sigurnu i stabilnu opskrbu aluminijem, ali, zanimljivo, po tržišnim cijenama (sic!).

Sve je funkcioniralo do prije nekoliko godina kada je izbila tzv. afera HEP-TLM-Aluminij Mostar, a na optuženičkoj klupi se našli tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec i bivši predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak, koje se tereti da su kroz povlaštenu cijenu struje za Mostar oštetili hrvatsku državu (državnu elektroprivredu) za oko 600 milijuna kuna. U jednom razdoblju, preciznije 2009. g., HEP je, naime, na tržištu kupovao najskuplju struju, za čak 83 eura po megavatsatu, a prodavao je Aluminiju u Mostaru za samo 22,94 eura!

Nakon izbijanja afere, u HEP-u su odugovlačili s definiranjem nove cijene struje za “Aluminij”, a naposljetku je u srpnju 2011. g. potisan izravan ugovor između HEP-a i Mostara, bez posredovanja Šibenčana, i to s cijenom od 35-36 eura za megavatsat. Cijene su, inače, oduvijek oscilirale, jer su bile vezane za cijenu aluminija na londonskoj burzi (LMEE), formula izračuna je bila 0,28 X LMEE kroz 14,5. Pa je 2008. g. struja za “Aluminij”, po toj formuli, bila 33,5 eura (najviša 37,35 eura), 2009. ispod 23 eura, 2010. g. 31,60, 2011. g. 33,27, 2012. g. 30,31, a ove, 2013.g., nešto manje od 28 eura za megavat.

Mostarci su se, na kraju, odlučili za slovensku struju. Jer, kako je izjavio direktor “Aluminija” Ivo Bradvica, čak i kad se na ugovorenu cijenu dodaju troškovi prijenosa, GEN-I-jeva električna energija jeftinija je od HEP-ove.

Godišnje potrebe
Mostarska tvornica godišnje ima potrebe za 225 MWh/h struje, od čega je dosad 100 megavata kupovala iz Hrvatske, a preostalih 125 megavata, po ugovoru, distribuira im Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne.

Slovenska struja za Mostar ugovorena je do kraja ove godine. Hoće li do tada HEP razmisliti o gubitku jednog velikog partnera i ponuditi za 2014. g. nižu cijenu koja bi spasila i šibenski TLM? Naposljetku, HEP je državna tvrtka, a TLM, iako privatna, svakako je državni interes i zbog strateške proizvodnje i izvoza, ali i zbog onih tisuću radnika koji u toj tvornici zarađuje za život, piše Slobodna Dalmacija.


HEP ‘pere ruke’ od odgovornosti

Na naš upit Upravi HEP-a o mogućim posljedicama za TLM zbog prestanka isporuke hrvatske struje mostarskom “Aluminiju”, a što dovodi u pitanje egzistenciju tisuću radnika šibenske tvornice, od Lidije Džaja Moharić iz Službe za odnose s javnošću dobili smo znakovit odgvoor:

- Poznato je da nakon 1. srpnja ne postoji mogućnost utvrđivanja gospodarskog interesa, kao što je to bilo do sada, prema kojem je Vlada RH temeljem zakona utvrđivala gospodarski interes i kojim je definirano da “Aluminij” Mostar ima mogućnost opskrbljivati se električnom energijom prema uvjetima za opskrbu tvrtki u Hrvatskoj. HEP ne može ulaziti u poslovne odnose izmedu Aluminija Mostar i TLM-a. Pitamo se, može li Vlada RH?

Iz kategorije: Vijesti