Datum objave: 03. Kolovoz 2013

FOTO:Kako je Šibenik postao centrom plesne umjetnosti i edukacije

Diana Ferić
Diana Ferić

Gotovo bez publiciteta, ali na radost mnogih plesača i šibenske plesne publike u Šibeniku od 29. srpnja traje 3. šibenski plesni festival koji će biti zatvoren večeras prezentacijom radionica Ljetne plesne škole tog festivala.

Okupio je više od 300 plesača iz Hrvatske i susjednih zemalja različite dobi te vrsne plesne pedagoge koji su svakog jutra u šibenskoj gimnaziji održavali plesne radionice za napredne plesače. JORGE VAZQUEZ iz SAD –a i YUKI CHIBA iz Japana vodili su real jazz radionicu, radionicu Lyrical & mtv jazz, vodila je TAMARA SAVIČEVIĆ, Classical ballet ANA SAMOVOJSKA a Contemporary ANA ŠAŠKOR JURI.

Budući da je pozornica za večernje plesne programe bila postavljena na najposjećenijem šibenskom trgu, Trgu Republike Hrvatske, između katedrale i Gradske vijećnice taj je festival proteklih pet večeri  unio poseban „šušur“ pa su zastajali i slučajni prolaznici i turisti i uživali u plesu i plesnoj glazbi. Privrženost plesača koji su na njemu sudjelovali kao i vjernost i oduševljenje publike bili su očiti već prvog dana, na otvaranju, kad su unatoč kiši, profesionalni plesači u predstavi La Femme do kraja otplesali svoje role, a publika se do kraja predstave nije pomaknula s mjesta. Riječ je o profesionalnom plesnom projektu koji je nastao u koprodukciji Hrvatskog Instituta za pokret i ples u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom i Umjetničkom organizacijom LIBERDANCE iz Zagreba i to je prvi put da su Festival otvorili profesionalni plesači.

Organizatorica tog festivala je Zorana Mihelčić, voditeljica šibenske plesne udruge Ideju o njegovom organiziranju dobila je kada je prije nekoliko godina pohađala napredne plesne tečajeve koje je u Vodicama organizirala zagrebačka plesna skupina Kaliope koja je na šibenskom festivalu zadužena za edukativni dio.„ Palo mi je na pamet kako Šibenik ima lijepe trgove, publiku koja voli ples i nadarene mlade plesače kojima je nužno usavršavanje i to sam spomenula ljudima iz Kaliope i odlučili smo u Šibeniku organizirati plesni festival. Raduje me što se broj sudionika svake godine povećava. Naša je posebnost, u odnosu na druge plesne festivale što imamo edukativni dio, plesne radionice za napredne plesače koje vode vrhunski pedagozi, a u večernjim satima prezentaciju plesnih programa koji su sažetak godišnjeg rada plesnih skupina koje sudjeluju na Festivalu. Drugi festivali imaju isključivo plesne predstave“, ističe Zorana Mihelčić.

U plesnim radionicama ove godine je sudjelovalo čak 130 plesača od 12 do 28 godina iz Hrvatske i susjednih zemalja koji polaze edukaciju pod vodstvom priznatih plesnih pedagoga, a u plesnim programima Festivala nastupilo je  još oko 200 plesača. Bili su to plesači iz Požege, Zagreba, Zadra, Splita, Dubrovnika, Šibenika, Banja Luke, Bihaća …Gledalište je svih večeri bilo puno što je još jedno priznanje tom festivalu.

Njegovo organiziranje pomogli su Grad Šibenik i Turistička zajednica Grada Šibenika. Od prvog festivala imaju i potporu šibenske gimnazije koja im je besplatno ustupila prostor za radionice, a veći dio sudionika smješten je po povoljnim uvjetima u šibenskom Studentskom na Šubićevcu.

Neprimjetno i bez puno pompe Šibenik je tako postao i centrom plesa i plesne umjetnosti, a u protekle tri godine plesnu umjetnost na Međunarodnom festivalu plesa u Šibeniku mlađim generacijama prenijeli su poznati pedagozi i plesni umjetnici kao što su Maša Kolar, Zoran Marković, Silva Muradori Perkov, Ana Samogojska i ostali.

 

FOTO: Ante Baranić

Iz kategorije: Vijesti