Datum objave: 19. Srpanj 2013

TKO JE KRIV:Turisti nemaju pojma o besplatnom Internetu u staroj jezgri

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik je bežično umrežio gradsku jezgru pa bi se  uslugu bežičnog interneta, koja je važna turistima, morala moći koristiti na tridesetak lokacija odnosno pristupnih točaka, ali problem je u tomu što na mnogim mjestima nema signala, ali i to što turisti uglavnom za to uslugu niti ne znaju. Grad je ove godine za razvoj te mreže u staroj gradskoj jezgri dobio 44 000 kuna od Ministarstva turizma. Riječ je o HOTSPOT projektu, programu poticanja slobodnog pristupa internetu u turističkim destinacijama. moći koristi na tridesetak lokacija od Ministarstva gradska jezgra Šibenika je pokrivena besplatnim bežičnim Internetom. Gradska bežična mreža dostupna je u starom dijelu grada preko trideset tzv. hotspot (pristupnih) točaka. U prvoj fali ih je bilo deset i od tada se svake godine dodaje deset točaka. Odlučili smo istražiti koliko je ova usluga dostupna, praktična i služe li se turisti njome uopće?
Sami smo se pokušali povezati na Hotspot Šibenik preko mobilnog uređaja na šibenskoj rivi, ispred Turističkog informativnog centra, ali bezuspješno. U TIC – u smo doznali da i oni dobivaju pritužbe od turista zbog toga problema. Od Ivana Bašića, informatičkog referenta u Gradu Šibeniku doznajemo da je bežičnom mrežom pokriveno 80 posto stare gradske jezgre ali da je prijem loš zbog konfiguracije terena
Uvjerili smo se i da rijetki turisti s kojima smo razgovarali u Šibeniku znaju da imaju besplatni pristup internetu. Mladi njemački par, Jan i Julija, kazali su nam da su za to slučajno doznali. Svako malo provjere ima li koji dostupan wi-fi, pa su tako otkrili i hotspot Šibenik. „Praktično je, iako možemo surfati samo oko sat vremena i ne možemo otvoriti neke stranice. Međutim po gradu nismo vidjeli nikakvu oznaku da ovakva usluga postoji,što je šteta.“
Jan i Julija su bili jedini koji su za ovu uslugu znali. Ispred katedrale sreli smo skupinu Belgijanaca koji su se pokušali spojiti na internet nakon što su od nas dobili informaciju. U Šibeniku su već nekoliko dana i, da su znali sigurno bi se koristili besplatnim wi-fijem.
Turist Eduard iz Rumunjske kojeg smo također anketirali ispred katedrale odmah je isprobao tu uslugu. „Zgodna stvar, samo da je proces prijave malo kraći.“ Eduard je iz Zadra stigao u Šibenik. U Zadru je ova usluga također aktivna kao i u još 75 Hrvatskih gradova i općina.
U gradskoj upravi nam kažu kako bi i ovaj problem trebao biti uskoro riješen jer se do 1.8. planira postavljanje Hotspot oznaka po gradu. Bežično umrežavanje u Šibeniku je počelo 2010. godine,a svake godine je postavljeno desetak novih pristupnih točaka.
Putem besplatne mreže može se pristupiti i internet stranici www.sibenikspot.com na kojoj se nalaze sve važnije informacije o kulturnim i turističkim sadržajima, servisni podaci potrebni turistima i građanima, interaktivne karte itd, i sve to na više jezika. Besplatno surfanje ograničeno je na 90 minuta u jednom danu. Može se pristupiti i internet stranici www.sibenikspot.com na kojoj će se nalaziti sve važnije informacije o kulturnim i turističkim sadržajima, servisni podaci potrebni turistima i građanima, interaktivne karte itd, i to na više jezika. 90 minuta u jednom danu. Može se pristupiti i internet stranici www.sibenikspot.com na kojoj će se nalaziti sve važnije informacije o kulturnim i turističkim sadržajima, servisni podaci potrebni turistima i građanima, interaktivne karte itd, i to na više jezika. No što to sve vrijedi kada se nitko nije potrudio da turisti dobiju informaciju da se mogu svim tih uslugama koristiti!
 

Iz kategorije: Vijesti