Datum objave: 06. Srpanj 2013

Drniški muzej postavio izložbu o povijesti i sadašnjosti drniškg pršuta

Diana Ferić
Diana Ferić

Pri kraju je složena procedura priznavanja izvornosti drniškog pršuta u Europskoj uniji nakon čega će se on moći prodavati na tržištu EU od 500 milijuna potencijalnih kupaca, najavio je Zvonimir Marić, predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta na sinoćnjem otvaranju izložbe „Drniški pršut“ u Muzeju Grada Drniša. Ta izložba, koja sadržava informacije o počecima soljenja mesa u neolitiku do brendiranja drniškog pršuta najbolje pokazuje opravdanost takvog statusa te gastroikona drniškog kraja. Organizirao ju je Gradski muzej Drniša, uz potporu Ministarstva kulture i Udruge proizvođača drniškog pršuta, a autor je Davor Gaurina, viši kustos u tom muzeju. Građu je prikupio iz pisani izvora ali i iz razgovora s Drnišanima. Na otvaranju je uz organizatore govorio i drniški gradonačelnik Josip Begonja.

Soljenje mesa bilo je prisutno još u neolitiku o čemu svjedoče nalazi i na nekim lokalitetima na drniškom području, a svinjetina je bila dominanta hrana rimskih vojnika o čemu autor izložbe iznosi povijesne činjenice. Statut Grada Šibenika iz 14 godina propisivao da je sušeno svinjsko meso ono koje je „slano i najmanje 15 dana sušeno na dimu“, a to je meso tada bilo najskuplje i najcjenjenije no bilo je daleko od današnjeg drniškog pršuta. Ozbiljna proizvodnja pršuta u drniškom kraju počinje šezdesetih godina 20. stoljeća kad se razvio Poljoprivredni kombinat "Petrovo polje“. Do 199. godine u Drnišu se proizvodilo i do 60 000 pršuta godišnje. Drniškim pršutima sladili su se mnogi državnici, a došao je do Buchingenske palače.
Posebnost drniškog pršuta čine mikroklimatski uvjeti na drniškom području, kako je utvrđeno ozbiljnom znanstvenom analizom.

Danas na ulazima u Drniš stoji znak „Drniš – grad pršuta“ no Zvonimir Marin istaknuo je sinoć kako će to imati smisla samo ako se u Drnišu uredi prostor u kojem će se pršut moći i kušati. On je vrlo optimističan u pogledu budućnosti drniškog pršuta, a predviđa i da će Udruga proizvođača drniškog pršuta prerasti u konzorcij, kako što su organizirani proizvođači pršuta primjerice u Italiji. Nakon priznanja tog proizvoda na razini EU otvaraju se neslućene mogućnosti njegove promocije i prodaje.

Iz kategorije: Vijesti