Datum objave: 20. Lipanj 2013

Osniva se urbani centar za revitalizaciju šibenske gradske jezgre

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je za sada prvi i jedini grad u Hrvatskoj koji će kroz uspostavu urbanog centra oživjeti svoju gradsku jezgru. Riječ je o projektu  JEWEL koji najvećih djelom financira Europska unija,a u njemu sudjeluje još osam država jugoistočne Europe. Taj su projekt danas u Šibeniku predstavili Petar Mišura pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Šibenika i vanjski  vanjski suradnici, stručnjaci za  urbanizam, planiranje i povijesnu baštinu Marko Vani iz Italije te Ivana Katurić i Aleksandar Lukić. Projekt je vrijedan oko 1,9 mlijuna eura,a na Šibenik ptpada 270 000 eura.

Skup je na početku pozdravio šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić koji je istaknuo kako će projekt revitalizacije  povijesne jezgre biti uspješan samo ako u njemu svoju dobrobit i korist vide njezini stanovnici i poduzetnici u povijesnoj jezgri. " Oživljavanje stare gradske jezgre je i  značajno i i mom programu upravljanja Šibenikom. Moje je mišljenje da stanovi u tom najvrjednijem dijelu Šibenika ne smiju biti socijalni nego će njih dobivati za Šibenik bitnu školovani kadrovi poput znanstvenika", istaknuo je dr. Burić uz napomenu kako će upravo u tom dijelu grada i to u samostanu svetog Lovre bit otvoren doktorski studij i ekonomskih znanosti  koji  će proraditi u jesen

Šibenik nema samo jednu od najljepših nego i iznimno veliku povijesnu jezgru, s obzirom na svoju veličinu. Ivana Katurić je istaknula da u Hrvatskoj postoji nelogičnost u planiranju i upravljanju povijesnim gradskim jezgrama jer je na jednoj strani restriktivni zakon o prostornom planiranju i s druge strane nedefinirana i nekonkretizirana strategija upravljanja koja je samo skup lijepih želja. Objasnila je da e u povijesnoj jezgri biti osnovan  urbani centar kao mjesto gdje će se razmjenjivati sve bitne informacije o reviltalizaciji i upravljanju sarom jezgrom, ali i donositi važne odluke kroz konfrontiranje različitih želja i potreba. On će okupljati  poduzetnike koji rade u povijesnoj jezgri, javnu upravu, stanovnike i nevladine udruge. Primjeri dobre prakse postoje širom Europe i u Americi.
To  neće biti samo  fizičko mjesto okupljanja nego  centar razvoja i  oživljavanja gradske jezgre.

Aleksandar Lukić je napomenuo kako se kod upravljanja povijesnim jezgrama ne može postavljat dilema ili zaštita ili razvoja nego da to mora biti i zaštita i  razvoj  te da je nužan integralni, a ne točkasti pristup. Nužna je i edukacija stanovništva i stalno prisustvo javnosti. Zbog toga projekt JEWEL, kako je istaknuo Petar Mišura podrazumijeva i edukaciju i održavanje radionica za sve dionike   ali i osnivanje urbanog inkubatora i uvođenje kreativnih tehnologija u razvoj poduzetništva i povijesnoj jezgri.

Na  prezentaciji su govorili i dr.sc. Ivica Poljičak, profesor na šibenskom Veleučilištu koji je upozorio da je , prema neslužbenim podacima, od 1991. godine prepolovljen broj stanovnika u povijesnoj jezgri  te da su kod promišljanja revitalizacije jako važni ljudska komponenta i sociološki prostup. O svojim  poduzetničkim iskustvima govorilo je i nekoliko mladih poduzetnika koji rade u šibenskoj gradskoj jezgri.

Iz kategorije: Vijesti