Datum objave: 18. Lipanj 2013

Šibenskoj javnosti predstavljeni najbolji primjeri intermodalnog prijevoza u EU

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik, kao i svi gradovi na jadranskoj obali, trpi posljedice velikog pritiska na cestovne prometnice. To se posebno osjeti tijekom ljetne turističke sezone. Prekomjerno korištenje osobnih automobila glavni je uzrok stvaranja gužvi u prometu koje loše utječu na ekološke standarde i kvalitetu života u urbanoj sredini. Istovremeno, osobni je automobil još uvijek najbrže i najudobnije prijevozno sredstvo. Grad Šibenik kroz projekt INTERMODAL pokušava pronaći rješenje unaprijeđenja sustava javnog gradskog prijevoza kojima će smanjiti stupanj korištenja osobnih automobila, a potaknuti korištenje bicikla, brodskih linija i autobusnog javnog prijevoza.

Mnogi europski gradovi koji imaju slične probleme, rješenje vide u intermodalnosti – pristupu koji predviđa optimizirano korištenje različitih prijevoznih sredstava. Najbolje primjere iz europske prakse šibenskoj je javnosti na prezentaciji u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ predstavio dr. Nebojša Stojčić, profesor sa dubrovačkog sveučilišta. Na primjerima iz Austrije, Grčke, Italije, Španjolske, Njemačke, Estonije i drugih zemalja pokazao je niz vrlo zaninmljivih rješenja intermodalne mobilnosti. Nekima od njih se potiče korištenje bicikala u gradskim središtima, druga omogućuju planiranje puta i kupnju jedinstvenih karata za različita prijevozna sredstva. Neka su rješenja orijentirana na transfer iz jednog prijevoznog sredstva u drugo kroz sustav pametno osmišljenih „zona izmjene“ – kolodvora, pristaništa, parkirališta i dr. Iako se radi o različitim gradovima, mnogi problemi javnog prijevoza su gotovo identični, pa se mogu primjeniti i slična rješenja. Zaključeno je da se i neka od viđenih rješenja, uz manje modifikacije, mogu primjeniti i u Šibeniku.

Projekt INTERMODAL (INTERmodality MOdel for the Development of the Adriatic Littoral zone) sufinancira Europska komisija u okviru programa IPA Jadranske prekogranične suradnje. Ukupna vrijednost projekta je 2.000.000,01 €. Vrijednost dijela projekta kojeg provodi Grad Šibenik je 200.000 €, od čega EU sufinancira 170.000 € (85%). Uz Grad Šibenik, u projektu sudjeluju Splitsko – dalmatinska županija i agencija Dunea (Dubrovačko – neretvanska županija) kao partneri iz Hrvatske. Talijanski partneri na projektu su regija Marche, regija Apulia, regija Emilia Romagnia, grad Ancona, grad Jesi i tvrtka Conerobus iz Ancone. Albaniju predstavlja Ministarstvo javnih radova i prijevoza i grad Vlora.

Više informacija o projektu možete pronaći na internet stranici  HYPERLINK "http://www.intermodality.eu" www.intermodality.eu .
 

Iz kategorije: Vijesti