Datum objave: 10. Travanj 2013

Zbog kršenja prava radnika u Šibeniku osnovan novi sindikat carinika

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog kršenja prava zaposlenika Carinske uprave u Šibeniku je osnovan četvrti hrvatski sindikat carinika Sindikata carinika Hrvatske koji djeluje kao dio Hrvatske udruge sindikata, kako je danas na konferenciji za novinare izvijestio jedan od osnivača, Goran Vlahov, ali je ta informacija pala u sjenu sudskog spora koji već četiri godine vodi s poslodavcem, Carinskom upravom tražeći zaštitu od mobbinga i to zbog nevjerojatnog podatka – da sve to vrijeme ne ide na posao što mu Zakon dopušta, ali uredno prima plaću koja sada iznosi oko 8 000 kuna!

On tvrdi da je zbog aktivnosti koje je kao predstavnik sindikata carinika u kojem je tada bio pa i prijava koju je podnosio protiv tadašnje ravnateljice bio izložen diskriminiranju i to, kako kaže na svim upravnim razinama. „ Nada mnom su radili mobbing svih vrsta, slali mi različita rješenja kako bi me omalovažili i diskriminirali. Zbog svega toga sam donio odluku da dam otkaz što su oni valjda i željeli, a onda mi je slučajno u ruke dospjela brošura u kojoj u bili obrađeni upravo takvi slučajevi s pravnim savjetima i zahvaljujući tome sam podnio tužbu“, objasnio je Vlahov. U tužbi traži da ga se zaštiti od diskriminacije, a dok Sud ne donese pravomoćnu odluku ne mora ići na posao. „To vjerujte nije nimalo ugodno niti bih to ikome poželio, ali moram tako postupati.“, dodao je. U međuvremenu su ga nakon jedne njegove tužbe i promaknuli u višeg inspektora, u skladu sa stručnom spremom, ali je nakon što je šibenska carinarnica izgubila samostalnost to mjesto ukinuto tako da se na posao za koji ima rješenje ne može ni vratiti.

Povod osnivanju novog sindikata je, kako je objasnio to što se u Carinskoj upravi, a tako i u drugim upravama i službama Državne uprave, ljude koji iz službe završe viši stupanj obrazovanja nezakonito tjera da polažu stručni ispit što Zakon o državnim službenicima i namještenicima, donesen 2006. godine, ne propisuje. „Sve vrijeme, međutim, ljudi moraju polagati stručni ispit. Kod nas u Šibeniku je bilo 12 takvih slučajeva, a na razini Hrvatske ih najmanje 700. To nije samo obaveza nego ona i koštam, a ako prvi put ne položiš kod drugog polaganja sve moraš platiti sam.. Ravnatelj carinske uprave s kojim sam se nedavno sastao mi je rekao da se oni pozivaju na tumačenje ministarstva uprave, ali to ni bilo koje drugo ministarstvo nema pravo tumačiti zakon kako njima odgovara“, zaključuje Vlahov. Iznio je i sumnju da se to sve radi kako bi članovi ispitnih komisija iz ministarstava uprave i financija dobivali honorare.

Vlahov tvrdi da su se u novi sindikat učlanili i carinici iz drugih gradova jer su, kao i on, nezadovoljni radom postojećih sindikata koji, po njegovim riječima, ništa ne rade. Na konfrenciji za novinare u ime HUS -a bio je Zdravko Burazer, voditelj ureda tog sindikata u Šibeniku.

Iz kategorije: Vijesti