Datum objave: 05. Travanj 2013

ŠGF aktualizirao pitanje otpada na prostoru TEF -a

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski građanski forum organizirao je u Gradskoj knjižnici predavanje uz intrigantnu najavu u kojoj je  stajalo „Želite li znati?OTROVI, KUPANJE, KVALITETA ZRAKA, TLA, MORA..Bez politike, stručno, temeljito, znanstveno prihvaćeno dipl. ing. Marko Domgjoni govorit će o TEF-u i zemljištu na kojem planiramo budućnost našeg grada“ no nije bilo riječi o aktualnom stanju  na tom prostoru već je mladi Šibenčanin Marko Domgjoni predstavio svoja saznanja o otpadu koji je TEF za sobom ostavio što je bila tema njegovog diplomskog rada koji je lani obranio na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Podsjetio je na već poznatu stvar da su na tom prostoru dvije vrste otpada – troska koja se smatra uglavnom bezopasnom za okoliš i opasni industrijski otpad koji sadrži PAH – ove, fenole i katran i koji može, kako je kazao Domgjoni, biti izuzetno toksičan i kancerogen pa i promijeniti strukturu DNA kod onih koji mu se izlažu. Upozorio je da on može zagaditi i podzemne vode i kako takav doći i u more te da ga se mora hitno ukloniti. Domgjoni je u svom diplomskom radu iznio podatke koje je pronašao u literaturi i na internetu te u objavljenim znanstvenim radovima no nema saznanja o rezultatima sanacije koja je u međuvremenu provedena, a nije se upuštao niti u ocjenu toga koliko su relevantne izjave gradskih dužnosnika da tog opasnog otpada uglavnom više nema i da bi situacija, po tome, trebala biti puno povoljnija od one o kojoj je on govorio. ili im se ne bi trebalo vjerovati.

Pitanje o sadašnjoj situaciji pomalo je i razljutilo organizatore koji su pokušali objasniti da je smisao predavanja bio upoznati građane što je nakon gašenja TEF –a za njim sve ostalo i koliko je to opasno za okoliš i ljude, a da pitanje o sadašnjoj situaciji moramo postaviti gradskim čelnicima.

Na predavanju, inače, nije bilo ni predstavnika gradske uprave ni uprave TEF–a iako su, kako je kazao moderator predavanja dr.sc Goran Mihelčić, osobno pozvali direktora TEF –a Krešu Šakića. No u publici je bio šibensko – kninski župan Goran Pauk, koji je, objašnjavajući da ne želi problem otpada na prostoru TEF –a politizirati, izrazio sumnju u tvrdnje da na njemu više nema opasnog otpada kao i u ispitivanja kvalitete mora na plaži Banj. Prema reakcijama dijela publike stekao se dojam da se i dalje sumnja u to da se otpad s područja TEF –a na pravi način sanira i da više ne postoji opasnost za zdravlje ljudi.

Predavanju su se odazvali i predstavnici eko udruge iz Ravnih kotara koji strahuju od utjecaja troske iz TEF –a odložene u selu Biljani. Pozvali su Šibenčane da ih podrže u njihovom zahtjevu da se taj materijal odatle ukloni jer ga, kako su kazali, nema smisla „iz jednog dvorišta samo prebaciti u drugo“. Na pitanje župana Pauka jesu li točne informacija da ta troska baš i nije bezopasna potvrdili su da je  njemački institut u koji su trosku poslali na analizu u njoj pronašao nedopuštene koncentracije nekoliko kancerogenih spojeva. To je nova informacija budući da su mnogi znanstvenici potvrdili da je troska bezopasna za okoliš i ljude pa su njome na šibenskom području nasipane i plaže, obala gradilišta cesta i sportskih terena.

Rezultati ispitivanja tog njemačkog instituta idu u prilog u javnosti već iznesenoj tezi da je kod prerade troske, koja se jedno vrijeme događala na otvorenom, na prostoru TEF –a ona promijenila svoju kemijsku strukturu.

U svakom slučaju predavač Marko Domgjoni je istaknuo kako prostor TEF –a treba promatrati jedinstveno kako tlo tako i  more uz obalu TEF-a, a Goran Mihelčić je zaključio kako je najprije trebalo cijeli prostor TEF - a potpuno očistiti i ukloniti sve tragove opasnog otpada, a onda na njemu uređivati nove sadržaje kao što je plaža.

Iz kategorije: Vijesti