Datum objave: 04. Travanj 2013

Najveća izložba umjetničkih fotografija Šibenik otvara se u Tuzli

Diana Ferić
Diana Ferić

Portret grada Šibenika“ naziv je izložbe fotografija koje je kandidat za majstor umjetničke fotografije Robert Andrejaš snimio u Šibeniku tijekom proteklih 35. godine, a bit će 11. travnja otvorena u uglednoj Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli.                                                                                                                                      

Točno 217 fotografija tematski podijeljenih u 55 „prozora“ s pogledom na Šibenik te 47 metara dugi friz fotografija kamenih portreta i statua s katedrale sv. Jakova u Šibeniku koji će biti izloženi u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli, izboru su najboljih svjetlopisa koje je tijekom proteklih 35 godina u Šibeniku snimio Robert Andrejaš, producent na Radio televizije Tuzlanskog kantona u Tuzli, asistent za užu umjetničku oblast produkcije na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli i kandidat za majstor umjetničke fotografije.

Izložba će biti otvorena 11. travnja i bit će to do sada najveća izložba umjetničkih fotografija Šibenika. 
Autori postava te jedinstvene izložbe su Zrinka i Robert Andrejaš, a recenzenti Zdenka Bilušić, Srdjan Vukadinović i Zlatko Dukić. Osobitu pozornost privlači podatak da će biti postavljena u uglednoj tuzlanskoj Međunarodna galerija portreta koju su 1964. godine osnovali Mevludin Ekmečić i Ismet Mujezinović. Ta  galerija specijalizirana je za istraživanje, prezentaciju i valorizaciju likovne teme – portreta i u svom fundusu posjeduje preko 4500 djela eminetnih domaćih i inozemsnih slikara.

Šibenik će biti prvi grad čiji će „portret“, kojeg tvori mozaik umjetničkih vizija Roberta Andrejaša, biti izložen u tuzlanskom GMP-u. Bit će to svojevrsni umjetnički presedan koji će bez dvojbe privući brojnu publiku jednako kao i same fotografije Roberta Andrejaša. Dio svog uspjelog i umjetnički zrelog šibenskog opusa on je prošle godine izložio u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku tako da šibenski ljubitelji umjetničke fotografije čiji su istančani ukus formirali najbolji šibenski majstori umjetničke fotografije Davor Šarić, Šime Strikoman i Zdenko Zjačić, već znaju o kakvom je autorskom pristupu riječ.

Robert Andrejaš razvio je vlastiti stil snimajući vedute Šibenika, njegovu arhitekturu i neobične vinjete svakodnevice. On se koristio samo crno – bijelom fotografijom koja je umjetnički najzahtjevnije i potpuno je odbacio „usluge“ modernih tehnologija za naknadnu obradu fotografija. Njegove su fotografije na prvi pogled nježne. Koristeći jutarnje izmaglice dobio je meke fotografije koje atmosferom podsjećaju na znamenite radove Davida Hamiltona. Drugi pogled otkriva ispod palete mekih nijansi sivih tonova ničim uljepšanu šibensku stvarnost. Fotografije Roberta Andrejaša su istovremeno pahuljasta snoviđenja i tvrdi realizam. On ni u jednom trenutku nije težio uljepšavanju Šibenika, skrivanju njegovih mana i stvaranju iluzija nego je snimao Šibenik takav kakav je ali na svoj način, onako kako ga on vidi i doživljava tijekom svojih jutarnjih šetnji usnulim ulicama i okolicom Šibenika.

Otvorenje izložbe „Portret grada Šibenika“ u Međunarodnoj galeriji portreta bit će, ako je suditi po najavama, vrhunski kulturni događaj. Glumac Irfan Kasumović recitirat će stihove Hanibala Lucića, kao i na izložbi u Šibeniku bit će upriličena video projekcija fotografija Roberta Andrejaša uz glazbu koju je komponirao Gisle Martens Mayer, u glazbenom djelu programa djela Joaquina Rodriga Vidre izvodit će gitarist Sanel Redžić i pijanistica Zrinka Andrejaš, a za puni umjetnički doživljaj pobrinuli su se organizatori i koproducenti izložbe Dženan Jusufović, Emir Paočić i MGP Tuzla. Organizaciju izložbe podržali su Općina Tuzla i Foto „Muđi“, a njeni medijski pokrovitelji su RTV Tuzlanskog kantona, Bosanska medijska grupa te portal sibeniknews i šibenski časopis za kulturu, znanost i čuvanje zavičajne baštine „Šibenik tm“

Robert Andrejaš diplomirani je producent i kandidatmajstor umjetničke fotografije. Zaposlen je kao producent na javnoj televiziji “Radio Televizija Tuzlanskog kantona “ u Tuzli, te angažiran kao asistent na Akademiji dramskih umjetnosti, Univerziteta u Tuzli, BiH, za užu umjetničku oblast Produkcija. U dosadašnjem radu na televiziji stekao je iskustva kao kamerman, dizajner svjetla, scenograf, snimatelja dokumentarnih filmova za NDR i BBC, te suradnik na TV serijalima i filmski snimatelj za film “Smrt Jugoslavije” (BBC 1995.).
Autor je filmova “Tipični proizvodi u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini“ u produkciji “Remark“, “Kovač od Bosne” o tuzlanskom umjetniku Zdravku Novaku Paljiću, i “Graditelj saza” u produkciji TVT, 1996.

Radio je kao fotoreporter, ratni reporter, reklamni i modni fotograf, te urednik fotografije časopisa “Hrvatski glasnik” i klinički fotograf i fotodokumentarist.  Za vrijeme angažmana u J.P. “Radio Televizija Tuzlanskog kantona “ radio na više projekata. Autor je radijske drame “Ja mobitel”, direktor fotografije u filmu “Autograf”, koscenarist i koproducent filma “Stanje duha”, pokretač prve galerije fotografija u Bosni i Hercegovini, autor i producent projekata “TV salon fotografije” i “Pri-sli”, selektor festivala filma mladih TK, te producent velikog broja fotografskih, likovnih i kolekcionarskih izložbi.
Producirao je koncerte, projekcije, izložbe. Jedan je od autora univerzitetskog udžbenika “Mikroskopske i fotografske tehnike”, član tima na realiziranju univerzitetskog edukativno-nastavnog CD-a “Radio i radijska produkcija – radijski izraz u uslovima globalizacije i tranzicije”, projekta profesora Šemsudina Gegića, te autor fotografije i suradnik na brojnim izdanjima prvenstveno iz područja teatra, fotografije i likovnih umjetnosti.
Sudjelovao je na više od sedamdeset izložaba u Svijetu. Izložba u Međunarodnoj galeriji portreta peta je samostalna izložba fotografija Roberta Andrejaša i druga koja za jedinu temu ima grad Šibenik.

Iz kategorije: Vijesti