Datum objave: 03. Ožujak 2013

Kninsko Veleučilište educira pčelare za nastup na tržištu EU

Diana Ferić
Diana Ferić

Radionica za pčelare pod nazivom "Med i kvaliteta", na kojoj su sudjelovala 34 pčelara s područja Knina i Zadra, održana je jučer u Kninu, u organizaciji doc. dr. sc. Janje Filipi s Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu. Osnovni cilj te radionice nije bila samo edukacija pčelara nego i poticaj  na suradnjiu s kninskim veleučilištem kako bi zajedničkim naporima utjecali na poboljšanje kvalitete pčelinjih proizvoda i time osigiurali bolje uvjete za nastup na EU tržištu, kazala nam je dr. Filipi. O zanimanju pčelara najbolje svjedoči podatak da je radionica trajala dva i pol sata duže od predviđenog vremena, a prof. dr. sc. Mirko Gugić, dekan Veleučilišta istaknuo je kako ga iznimno raduje interes pčelara za takvom vrstom edukacije, a još više entuzijazam predavača.

Po riječima prof. dr. sc. Nikola Kezić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je održao predavanje na temu "Tehnološki procesi u proizvodnji meda", najveća vrijednost tog skupa je njegova interdisciplinarnost. "Ovo je izvrsna priprema za ulazak na tržište EU na koje možemo izaći samo s kvalitetom i konkurirati s najboljim proizvodima.Teško je očekivati da će pčelari sve što su su čuli odmah primijeniti, ali vjeruje da su oni upoznati s problematikom, te da će u radu i procesu obnavljanja znanja znati voditi brigu o najbitnijem i riješiti probleme na adekvatan način", smatra prof. Kezić.

Zlatka Elveđija, predsjednik udruge pčelara "Dalmatinka" iz Zadra, kako nam je rekao, radionica je inspirirala na osnivanje obiteljsko - poljoprivrednog gospodarstva koje bi trebalo biti posloženo po uzoru na primjer koji je prof. Kezić prikazao u svom predavanju. Obuhvaćeno bi sve, od uzgoja pčela i proizvodnje meda i drugih pčelinjih proizvoda do prodaje konačnih proizvoda. Elveđi je dodao i da su se na radionici iskristalizirali neki problemi i da je dragocjeno to što su se pčelari upoznali s tim što ih očekuju ulaskom Hrvatske u EU jer za nešto što su na radionici doznali samo su načuli,a za neka pravila i propise nisu ni znali.

Pčelarima su uz troškove zaposlenika, a svatko od njim mora imati barem jednog radnika veliko opterećenje parafiskalni nameti,a smatraju i da bi morali dobiti poticajna sredstva za održavanje HACCP sustava .

Sudionici radionice imali su prilike na predavanju prof. Gugića saznati općenito o kvaliteti meda te o kvaliteti pčelinjih proizvoda. Dr. Filipi održala je predavanje na temu "Med od cvijeta do poklapanja", a Emilija Friganović, viši predavač na Veleučilištu "Marko Marulić" govorila je o "HACCP sustavu u pčelarstvu". Zakonsku regulativu koja se odnosi na područje pčelarstva sudionicima radionice predstavila je dr. sc. Maja Dražić iz Hrvatske poljoprivredne agencije.

Za "najslađi" dio radionice zaslužan je prof. dr. sc. Dragan Bubalo s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je imao predavanje na temu "Ocjenjivanje meda. Uz pomoć Milijane Bradaš, više laborantice s kninskog veleučilišta, omogućio sudionicima da kušaju različite vrste medova što im isto tako bilo vrijedno iskustvo. Predstavljeno je 15 vrsta meda, uglavnom iz Dalmacije te tri iz kontinentalnog dijela Hrvatske
 

Iz kategorije: Vijesti