Datum objave: 28. Veljača 2013

Hrvatske žene kreću u bitku za istinsku ravnopravnost

Diana Ferić
Diana Ferić

Na nacionalnoj konferenciji o status žena, pitanjima utjecaja krize na emancipaciju, smanjenje sudjelovanja žena u politici i civilnom društvu te međusobnoj suradnji žena usprkos stranačkoj pripadnosti i šibenske su žene imale svoju predstavnicu.                                                                             

Žene su najveće žrtve krize, a za svoj bolji položaj u društvu moraju se izboriti suradnjom i zajedništvom te izgradnjom ženskog savezništva u politici i civilnom društvu. To je temeljni zaključak konferenciji "Postizanje rodne ravnopravnosti: izgradnja ženskog savezništva u politici i civilnom društvu" koju je organizirao Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora u suradnji s Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje CESI i Srenjoeuropskom mrežom jednakosti spolova CEE Network for Gender Issues uz potporu Veleposlanstva SAD-a. Na toj se konferenciji raspravljalo o ekonomski, socijalni i politički položaj žena u uvjetima aktualne svjetske te razmatrale mogućnosti primjene novih strategija suradnje uspješnije suradnje između žena u političkim strankama i civilnom društvu.
Na tom značajnom skupu o rodnoj ravnopravnosti na kojem je posebna gošća bila bivša zastupnica u Kongresu SAD-a Connie Morella bile su zastupljene i žene Šibensko – kninske županije, a predstavljala ih je Anita Aužina, predsjednica

Zajednice žena HDZ-a Šibensko – kninske županije „Katarina Zrinska“ i članica Nacionalnog predsjedništva te zajednice.
O status žena u krizi, ženama kao najvećim žrtvama krize, pitanjima utjecaja krize na emancipaciju žena i smanjenje sudjelovanja žena u politici i civilnom društvu, suradničkim strategijama u politici i civilnom društvu, suradnji žena mimo i usprkos stranačke pripadnosti raspravljale su Connie Morella, zastupnica u Kongresu SAD-a, Mirela Holy, SDP, zastupnica u Hrvatskom saboru, Martina Dalić, HDZ, zastupnica u Hrvatskom saboru, Katarina Perković, predsjednica Koordinacija Žene Hrvatske udruge sindikata, Mirjana Kučer, koordinatorica feminističke organizacije „Domine“, Gordana Sobol, SDP, zastupnica u Hrvatskom saboru, dr.sc. Marija Boban, predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“, Sonja König, HNS, zastupnica u Hrvatskom saboru, Rada Borić, potpredsjednica Europskog ženskog lobija i izvršna direktorica Centra za ženske studije i Biserka Momčinović, Centar za građanske inicijative Poreč, prva koordinatorica Ženske mreže Hrvatske
Kako smo doznali od Anite Aužine za svoje je izlaganje veliki aplauz dobila SDP-ove saborske zastupnice Mirele Holy, koja je naglasila kako se kriza izuzetno teško odražava upravo na žene, te da bi za izlazak iz te teške situacije za državu i društvo bilo dobro da se muški kolege u politici više oslanjaju na žensku pamet, sposobnost i kreativnost u donošenju strateških odluka.

"Žene su definitivno najveće žrtve krize, ali nećemo uspjeti ništa promijeniti ako muškarcima i dalje budemo prepuštale da se samo oni bave velikim temama.", kazala je Mirela Holy, a podržala ju je HDZ-ova zastupnica Martina Dalić, koja je istaknula da su muškarci u hrvatskoj politici organizirani poput nekog nedodirljivog kluba dok su žene marginalizirane. Ona je izrazila žaljenje zbog toga što muškarci ne sudjeluju ovakvim skupovima te ne dijele sa ženama osjećaje i stavove o problema s kojima se suočavaju žene.

Gordana Sobol (SDP) izrazila je sumnju u stvarna moć žena unutar političkih stranaka te upozorila da broj žena u Saboru već godinama stagnira. Connie Morella, koja je bila zastupnica u američkom Kongresu šesnaest godina pozvala je hrvatske žene da snažno djeluju i vode zajedničku koordiniranu borbu za veću zastupljenost na rukovodećim položajima u društvu, politici i ekonomiji.
Potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec upozorila je na činjenicu da žene u Hrvatskoj, iako ih je više nego muškaraca, nisu ni približno ravnopravne muškarcima u politici te javnom i gospodarskom životu te poručila da su neophodni dodatni napori da se u Hrvatskoj osigura rodna ravnopravnost kakva je propisana i zakonima.

„Sudjelovanje na konferenciji o postizanju rodne ravnopravnosti te izgradnji ženskog savezništva u politici i civilnom društvu za mene je bila izvanredna prilika da iz prve ruke saznam što se u Hrvatskoj i svijetu radi da bi žene bile istinski ravnopravne. Stekla sam dragocjena znanja koja će mi pomoći da još uspješnije radim na rješavanju problema sa kojima se suočavaju žene naše županije. Uvjerena sam da ću puno toga što sam čula od mojih uglednih kolegica moći uspješno primijeniti u praksi te da će naša Zajednica žena „Katarina Zrinska“ ubuduće raditi još uspješnije. “ – kazala nam je Anita Aužina po povratku iz Zagreba.

Iz kategorije: Vijesti