Datum objave: 28. Veljača 2013

Paul Cota:Stanovnici Promine strahuju od urušavanja nad bivšim rudnicima

Diana Ferić
Diana Ferić

„Sumnjamo da država štiti interes krupnog kapitala,  Šibensko – kninska županija  interese lokalnih moćnika, a lokalno stanovništvo ne štiti nitko“, ustvrdio je da današnjoj konferenciji za novinare županijskog HSP –a Paul Cota, načelnik Općine Promina i HSP – ov kandidat za župana  Cota koji je  govorio o problemu s bivšim rudnikom radnika boksita u Čupićima, u Općini Promina, nad kojima se zemlja urušava, ali i općenito o opasnosti koju nose bivši rudnici na tom području. Kazao je kako je prije urušavanja upozorio šibensko – kninskog župana Gorana Pauka na tu mogućnost, ali da je on odmahnuo rukom.

Upozorio je da je da se ne zna kakva je situacija na području tih bivših rudnika i kolika je  opasnost od urušavanje.“ I ja  imamo vinograd na tom području i ne znam što me čeka kad ga orem, hoću li zaorati zemlju ili će se otvoriti neka rupa u koju ću propasti, a tako je svima koji žive na tom području.Osim toga, u blizini rudnika u Čupićima je  važno arheološki lokalitet Crkvine koji dnevno posjeti i nekoliko autobusa turista. Oni prošetaju i okolnim područjem pa je upitna i njihova sigurnost“, kazao je Cota naglašavajući da su  od Ministarstva gospodarstva tražili da se to područje istraži kako bi se točno znalo što je na površini zemlje, a što ispod nje, ali nisu dobili odgovor.

Drugi problem su odnosi s talijanskom tvrtkom Fasa d.d., pravnim sljednikom  Dalmatinskih rudnika boksita koja gospodari tim bivšim rudnicima i pripadajućim zemljištem i eksploatiraju rude.  Općine je još 2010. godine pokrenula tužbu protiv njih jer se na  zemljište na koje oni polažu pravo dovozi različitih otpad, pa i opasni, a Općina je nemoćna.
Cota smatra da bi to područje Promine, na kojem su brojni rudnici, trebalo istražiti, prvenstveno zbog sigurnosti lokalnog stanovništva i  posjetitelja te da se na dostojan način ti rudnici, u kojima je nekada radilo i do 1 000 ljudi dnevno, dostojno obilježe, ne bodljikavom žicom  kao što je to slučaj na urušenom dijelu rudnika u Čupićima. 
 

Iz kategorije: Vijesti