Datum objave: 20. Veljača 2013

Šibenska bolnica prelazi u ruke države, upitna daljnja razina usluga

Diana Ferić
Diana Ferić

Prisiljeni Zakonom o sanaciji javnih ustanova vijećnici Skupštine Šibensko – kninske županije danas su donijeli odluku po kojoj Županija upravljačka prava nad šibenskom općom bolnicom predaje državi odnosno po podnošenju zahtjeva Vladi za provođenje sanacije te javne ustanove. Nisu to napravili zato što je to većima željela i smatrala opravdanim nego zato što bi alternativa bila pogubna i za Bolnicu i za Županiju. Naime, da su odbili morali bi pokriti više od 80 milijuna kuna duga te bolnice, a budući da tog novca Županija nema to bi značilo i kraj za bolnicu i za Županiju.

Međutim ostalo je otvoreno vrlo ozbiljno pitanje kako će se to što šibenska bolnica prelazi pod upravu države odraziti na ono što je najvažnije – na kvalitetu usluga koje će ubuduće Šibenčani u njoj dobivati. Naime, sve vodi k tome da će standard zdravstvene zaštite biti znatno ispod postojećeg„Prisiljeni smo donijeti odluku o podnošenju zahtijeva Vladi Republike Hrvatske za provođenje postupka sanacije javnih ustanova Opće bolnice šibensko – kninske županije i Opće bolnice „Hrvatski ponos“ Knin jer smo stavljeni pred zid. Zakon je već usvojen, znamo i kako, a mi smo sada pred, da tako kažem, jednom poluucjenom. Želim naglasiti da za takav potez od strane države nije bilo razloga jer je sve što se do sada događalo u zdravstvu i bolnicama bilo pod stalnim i striktnim nadzorom ministarstva zdravstva, a to znači i same hrvatske Vlade. Ništa nije učinjeno bez znanja i odobrenja resornog ministarstva. Županija je u svemu tome formalno figurirala kao vlasnik bolnica nije mogla samostalno učiniti gotovo ništa, a utjecaj joj je bio ograničen na izbor uprave. Smatram da smo u proteklom razdoblju imali kvalitetnu upravu koja je usprkos teškoćama organizirala funkcioniranje bolnice na najbolji mogući način u danim okolnostima i nije kriva za nastale financijske dubioze“, istaknuo je župan Goran  Pauk.

Najveći dug šibenske bolnice, 57,7 milijuna kuna odnosi se na kredit u OTP banci koje se uredno vraća, a ostatak je većim dijelom dug prema dobavljačima. Šibensko – kninski župan Goran pauk kazao je na današnjoj sjednici Skupštine da je aktualna vlada Zakonom o sanaciji javnih ustanova ispolitizirala pitanje bolnica i zdravstva. Dr Željko Burić je objasnio kako je do duga došlo i istaknuo kako unazad pet godina šibenska bolnica ne strava gubitke.“Dugovi koje bolnica ima nisu nastali zbog nemara i lošeg gospodarenja u našoj bolnici nego zbog toga što država i HZZO nisu ispunili preuzete obveze prema njoj. Od  2008. godine do danas OB šibensko-kninske županije posluje pozitivno i uspješno te ostvaruje respektabilne viškove prihoda. Prošle godine bila je u plusu za oko 7,4 milijuna kuna. Naravno dug kojeg treba sanirati postoji i sada će bolnicu preuzeti sanacijska uprava ali bitno je da javnost zna da toj upravi predajemo jednu od najbolje organiziranih, kadrovski najbolje ekipiranih, najsuvremenije opremljenih i financijski najstabilnijih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj. Mi danas upravljačka prava nad bolnicom predajemo državi. Hoće li to donijeti boljitak, hoće li naši građani imati zbog toga bolju ili lošiju zdravstvenu zaštitu vidjet će se vrlo brzo. U svakom slučaju sanacijska će uprava provesti postupak restrukturiranja i reorganizacije poslovanja. U ovom trenutku potpuno je nevažno tko će biti ravnatelj bolnice, u pitanju je njen goli opstanak. Sanacijski upravitelji imaju goleme ovlasti, a mene u ovom trenutku tužnim čini nepoznanica hoće li te promjene biti na zadovoljstvo i dobrobit naših građana?“

Zanimljivo je da su u današnjoj raspravi jednake stavove, kritizirajući tak zakon o situaciju u koju je Županija dovedena imali i vijećnici HDZ –a i Anita Bara, vijećnica SDP –a inače kandidatkinja te stranke za županicu na predstojećim izborima.

Paško Višić, takošewr vijećnik SDP -a  koji je ostao suzdržan prilikom glasovanja o sanaciji, zapitao se kakva sudbina predstoji  bolnicama. „Nadam se da naše bolnice nisu banke te da im ne slijedi prodaja nakon sanacije“, kazao je Višić, a vijećnica vijećnica NL Stipe Petrine Iris Ukić Kotarac u svom je istupu kazala da će se upravo to dogoditi: „Pitam se s kojim će se uopće novcem provesti sanacija? Hoće li država dignuti kredit koji opet neće moći vraćati pa će za tri godine doći do potpune privatizacije zdravstva“, istaknula je Ukić Kotarac.

Iz kategorije: Vijesti