Datum objave: 19. Veljača 2013

GRADONAČELNIK ŽUPANOVIĆ:Napravili smo puno i najbolje što smo mogli!

Diana Ferić
Diana Ferić

Pitanja zajma koji Grad Šibenik mora vratiti za čišćenje prostora bivšeg TEF –a dok je drugim sredinama za sanaciju „ crnih“ ekoloških točaka financirala država ili pak nastavak ukidanja sjedišta državnih služba i gubitak statusa Šibenika kao administrativnog sjedišta isprovociralo je kod nekih vijećnika na današnjoj sjednici Gradskog vijeća izvješće gradonačelnika Grada Šibenika dr Ante Županovića o njegovu radu u drugom pologodištu prošle godine.

Gradonačelnik je ustvrdio kako se radilo puno i dobro, a među najvažnije stvari ubrojio je uređenje ljetne pozornice na tvrđavi sveti Mihovil, završetak 1. faze uređenja Pomorskog inovacijskog centra iNavis, daljnji razvoj gospodarske zone Podi kao jamca gospodarskog napretka i otvaranja novih radnih mjesta, otvaranje Osnovne škole Meterize, pregovore oko izbora najbolje tehnološkog rješenja za dovršetak Regionalnog centra za zbrinjavanje otpada Bikarac, izgradnju POS – ovih stanova koja se priprema, otvaranje stalnog postava Muzeja Grada Šibenika te dobivanje nekih vojnih objekata na korištenje, nastavak čišćenja prostora TEF –a za što je Gradu Šibeniku odobren zajam od 10 milijuna kuna.

"Od strane Agencije za upravljanje državnom imovinom dobili smo na privremeno korištenje i upravljanje vojarnu Minerska, za ostvarivanje kulturnih i društvenih projekata, te vojarnu Palacin, za obrazovne svrhe. Ishodovana je dokumentacija i dodijeljen nam je dio vojarne Jamnjak za izgradnju dječjeg vrtića, a u tijeku je postupak za dodjelu zemljišta za izgradnju Vatrogasnog doma u vojarni Bribirskih knezova. Podnesen je zahtjev za dodjelu prava vlasništva za tvrđavu sv. Ivana te za parking tvrđave Barone za potrebe apliciranja projekta uređenja te tvrđave na IPA IIIc fond Europske unije“, istaknuo je gradonačelnik. Naveo je i kako je „pozitivno riješen zahtjev kojim je Grad Šibenik od Agencije za upravljanje državnom imovinom AUDIO tražio korištenje i upravljanje svim vojarnama i vojnim objektima u Šibeniku, između ostalog i prostorom bivše vojarne Palacin u kojoj bi trebao biti smješten studentski kampus i u kojem bi se u budućnosti trebali izvoditi dislocirani studijski programi energetike i zaštite okoliša“, te da je u prosincu održan sastanak u Šibeniku na kojem su Rektor zagrebačkog sveučilišta i dekani FER-a i FSB-a prezentirali nacrt studijskih programa. Kao sljedeći korak dogovoreno je sastavljanje operativnog tima koji bi aktivno radio na stjecanju svih preduvjeta za rad Studija.

Nezavisni vijećnik Ivan Ninić međutim postavio je pitanje zašto bi Grad Šibenik plaćao čišćenje prostora TEF –a, a ne država koja je, zatvarajući TEF i TLM dobila više od milijardu kuna na račun oslobođene električne energije te je predložio da Gradsko vijeće donesen odluku o neposluhu prema Vladi i odluči da Grad taj novac neće vratiti. Gradonačelnik je na to odgovorio da priča o TEF –u još nije završena i da postoji razumijevanje i suradnja s Vladom i nadležnim ministarstvom . „Mi nećemo odustati od zahtjeva da se isprave nepravde koje su Šibeniku učinjene, pa i time što čišćenje prostora TEf –a nije proglašeno javnim interesom“, istaknuo je dr Ante Županović. Njegov zamjenik Franko Vidović je kazao kako je uprava TEF utvrdila predstečajnu nagodbu vezano za dugovanja te bivše tvornice koja iznose oko 130 milijuna kuna,a država je najveći vjerovnik. Ustvrdio je, ali neslužbeno, kako je ministar financija Slavko Linić u tome sklon Šibeniku.

Vijećnik s Nezavisne liste ŠGF –a Emil Guberina je pak upozorio kako se ne slaže s tim što se točno ne zna što je Grad Šibenik dobio od bivših vojnih prostora i pod kojim uvjetima te da nije pravedno da mu se daju samo na korištenje dok se u drugim sredinama takvi objekti poklanjaju lokalnoj samoupravi. I on je negodovao zbog toga što se za čišćenje prostora TEF –a Grad morao zadužiti dok je u drugim sredinama takve sanacije financirala država a smatra da Šibenik i dalje gubi svoje upravne funkcije i važne službe te je zaključio kako sve to nije pravedno prema Šibeniku na što je gradonačelnik odgovorio da rade najviše što mogu , da se puno stvari rješava u hodu jer nije bila pripremljena potrebna dokumentacija, a napomenu je i kako postoje i neki dobri pokazatelji za Šibenik, primjerice da je treći u Hrvatskoj po izvozu.
 

Iz kategorije: Vijesti