Datum objave: 12. Veljača 2013

Županija daje milijun kuna za subvencije poljoprivrednicima

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko – kninska županija je za program razvitka poljoprivrede i ruralnog razvoja osigurala u svom proračunu milijun kuna i još toliko za projektnu dokumentaciju za buduće sustave navodnjavanja, kazao je šibensko - kninski župan Goran Pauk na današnjoj konferenciji za novinare predstavljajući „Program razvitka poljoprivrede i ruralnog razvoja Šibensko-kninske županije u 2013. godini“.

Tako županijska vlast nastavlja uspješan program poticanja razvoja poljoprivredne proizvodnje zahvaljujući kojem je od 2005. godine do danas zasađeno najmanje 500 hektara novih vinograda, a jedna od rezultata je i to što je na nedavnim Danima mladog ulja koji su održani u Vodicama čak 79 maslinara s područja Šibensko – kninske županije dobilo potvrdu za proizvedeno ekstra djevičansko maslinovo,a poticajno je što je među nedavnom dobitnicima stočarske diplome bilo puno mladih ljudi. Ohrabruje i podatak da je 420 hektara obradivih površina obuhvaćeno ekološkom proizvodnjom.

Županija i ove godine u suradnji s Jadranskom bankom d.d. Šibenik nastavlja kreditna linija za poljoprivrednike uz kamatnu stopu od 5,8 posto i uz mogućnost izdavanja županijskih jamstava do 50 posto iznosa kredita.“U sufinanciranje kamatne stope, na poziv Šibensko-kninske županije, uključili su se i pojedini gradovi što je pružilo mogućnost dobivanja kredita i po kamatnoj stopi od 3 posto. Od 2009. godine do danas iz ovog fonda odobreno je oko 12, 8 milijuna kuna 60 – oro korisnika tog kredita, a 39 – oro korisnika je i dobilo jamstava Županije u ukupnoj vrijednosti od oko 4, 8 milijuna kuna, istaknuo je župan Pauk.

U okviru Programa poticanja razvitka poljoprivrede i ruralnog razvoja Šibensko-kninske županije u 2013. godini Županija sufinancira: zajedničke nastupe na sajmovima; sudjelovanje na stručnim predavanjima, tečajevima i seminarima; programe poljoprivrednih udruga i zadruga; troškove proizvodnje u integriranoj proizvodnji, uređenje poljskih putova; troškove stručnog nadzora ekološke proizvodnje; zaštitu proizvoda; troškove izgradnje i modernizacije plastenika; troškove nabave sustava navodnjavanja; kupnju sadnog materijala; premije osiguranja; kupnju stoke uzgojno valjanih grla i pčelinjih matica; izradu projekata koji se kandidiraju za poticajna sredstva iz raznih EU fondova i ministarstava.

U sklopu „Programa poticanja zelenog poduzetništva“ UNDP sudjeluje sa 100 000 USD u davanju djelomičnih jamstva za kreditiranje projekata zelenog poduzetništva.

U protekle četiri godine Šibensko-kninska županija je, sukladno godišnjim županijskim programima poticaja poljoprivrede, dodijelila subvencije u iznosu od oko 4, milijuna kuna.“U želji da se ojačaju i još bolje povežu svi akteri razvoja poljoprivrede i seoskog turizma Šibensko-kninska županije i ove godine organizira Sajam agroturizma Šibensko-kninske županije, koji će se održati u Skradinu od 30. travnja do 1. svibnja. Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera, a izložbeni prostor osigurava se bez plaćanja naknade“, naglasio je župan Pauk i pozvao sve poljoprivrednike da sudjeluju na tom sajmu.

Župan Pauk je istaknuo da poljoprivredno zemljište u Županiji zauzima oko 60 posto njezine ukupne površine županije, ali je samo 26,5 posto obradivo.
 

Iz kategorije: Vijesti