Datum objave: 08. Veljača 2013

ISTRAŽUJEMO:Što je sa stranačkim djelovanjem u radno vrijeme?

Diana Ferić
Diana Ferić

Nazočnost velikog broja pročelnika županijske uprave Šibensko – kninske županije te šefova različitih institucija i ustanova osnivač kojih je Županija u radno vrijeme na nedavnom političkom skupu HDZ –a na kojem je predstavljen Goran Pauk kao ponovni kandidat te stranke za župana na predstojećim lokalnim izborima aktualizirao je stari problem – mogu li i koriste li zaposlenici koje financiraju poreznih obveznici radno vrijeme za politički rad.

Taj slučaj na predstavljanju kandidata za župana bio je najuočljiviji jer je takvih službenika i činovnika bilo puno no to se događa i kod drugih šibenskih političkih stranaka ali i u državnom vrhu. Nedavno su na stranačkom skupu HNS –a u Vodicama u radno vrijeme bili neki njihovi članovi, direktori poduzeća, a na nedavnoj konferenciji SDP –a također u radno vrijeme istupio je jedan službenik gradske uprave Grada Šibenika. Ministri otkako je demokratske Hrvatske, za vrijeme predizbornih kampanja krstare Hrvatskom kao ministri, o trošku poreznih obveznik, a  najčešće vode kampanju za svoje političke stranke i tu se potpuno gubi granica između javne i političke funkcije.

I u svim političkim strankama u Šibeniku s kojima smo kontaktirali tvrde da njihovi članovi i simpatizeri na taj način ne zloupotrebljavaju radno vrijeme u kojem bi trebala biti na usluzi svih građanima koji ih i plaćaju. „U svezi vašeg pitanja mogu Vam odgovoriti da pročelnici,djelatnici protokola,vozač, domaćica, župan, zamjenici župana, s obzirom na poslove koje obavljaju, nisu uvijek u mogućnosti koristiti dnevni odmor u vremenu od 10,30 - 11,00. Svoj dnevni odmor mogu koristiti i u drugo vrijeme, a kako će ga koristiti i gdje će za vrijeme odmora to nije naša nadležnost“, odgovorili su nam iz HDZ –a tvrdeći da su županijski službenici i na spomenutom skupu bili za vrijeme stanke jer imaju klizno radno vrijeme.

U šibenskom SDP – u ističu kako je zaposlenik gradske uprave kada je istupio nedavno ujutro na konferenciji za novinare taj dan uzeo godišnji odmor Stav GO SDP-a Šibenik je da je potrebno odijeliti političko djelovanje od profesionalnih obaveza pojedinaca. Članovi SDP-a koji su zaposlenici gradskih i državnih službi, kao i svi ostali članovi, u ovisnosti o potrebi i trajanju događaja, koriste slobodne dane ili svoje slobodno vrijeme za pojavljivanje na stranačkim skupovima, press-icama i ostalim stranačkim aktivnostima, što se može povjeriti u ustanovama i institucijama gdje su zaposleni”, stoji u odgovoru iz GO SDP –a.

Jednak stav imaju i u HNS – u. „Što se tiče direktora „HEP-Elektre Šibenik“ Ozrena Nadoveze i predsjednika Uprave „Luke Šibenik“ (privatiziranog trgovačkog društva) Draška Lambaše, dolazak ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka u Vodice iskoristili su za kratak radni sastanak vezan uz probleme tvrtki koje vode, te za razvoj šibenskog gospodarstva, na čemu HNS i njegovi čelnici kontinuirano rade.Napomenuo bih i da kad god predsjednik gradske organizacije HNS-a, mr.sc. Draško Lambaša organizira press konferenciju i uopće sudjeluje u radu stranke u prije podnevnim satima, koristi svoj godišnji odmor“, ističe Ivan Petković, glasnogovornik Gradske organizacije HNS –a Šibenik.

Protiv korištenja radnog vremena službenika, činovnika i dužnosnika za predizborne ili stranačke potrebe su, kako kažu, i u Šibenskom građanskom forumu čiji članovi također, kako ističu, kada javno istupaju u jutarnjim satima uzmu taj dan godišnji odmor. „Protiv smo i trošenja zajedničkih, gradskih i županijskih sredstava za predizborne ili stranačke potrebe.ŠGF nije stranka već udruga građana, a naši članovi u pravilu, po mojim saznanjima, ne izostaju neopravdano s posla. Većina sastanaka Udruge je u popodnevnim satima, a kad je potrebno vjerujem, ne mogu govoriti u ime svih članova, postupamo u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima“, priopćio nam je Emil Guberina, čelnik ŠGF – a.

Slično pitanje, kada je riječ o političkim aktivnostima u radno vrijeme, može se postaviti i u slučaju vijećnika u lokalnim predstavničkim tijelima. Svi oni koji su zaposleni trebali bi dobiti umanjenu plaću za sate koje provedu na sjednicama za što primaju vijećničku naknadu, ali nije baš sigurno da se to i događa.
 

Iz kategorije: Vijesti