Datum objave: 25. Listopad 2012

Slab interes za zdravije marende u šibenskim osnovnim školama

Diana Ferić
Diana Ferić

Samo je 40-ero  djece od 4 000, koliko ih je u šibenskim  osnovnim škola, za sada uključeno u Pilot projekt uvođenja zdravije prehrane  u osnovne škole koji je uz potporu Grada Šibenika pokrenut od početka ovog mjeseca. Inicijatorice su Meri Anastasijević, koja se godinama bavi zdravom hranom i prehranom te Karla Marinec - Stock, vlasnica obrta "Karlita" za pripremu zdrave hrane. Roditeljima  svih učenika bila je na roditeljskim sastancima, uz dosadašnja marende koje pripremaju "Babić" i "Matkol", prezentirana i ponuda tvrtke "Karlita" o zdravijom marendi koja  se priprema po pravilima zdrave prehrane  i sadržava domaća peciva napravljena od brašna koje je zadržalo  energetsku  vrijednost,  domaće namaze, sendviče od domaće pancete, pizze od domaćeg tijesta i  s nadjevom od zdravih namirnice s maslinovim uljem i domaće pripremljene slastice.

Međutim samo se njih 40 i to 20 u OŠ Jurja Dalmatinca u Crnici, čiji je ravnatelj od prvog dana podržao projekt, te isto toliko u novosnovanoj školi Meterize odlučilo da će njihova djeca uzimati tu zdraviju marendu. Cijena te marende je 10 kuna i dvostruko je skuplja od klasičnih, uobičajenih marenda pekarskih poduzeća jer je i znatno skuplji i zahtjevniji način pripreme, ali zato sadrži vrjednije hranjive sastojke od običnih sendviča, pizza ili krafna koje sadržavaju druge ponude. Možda je razlog i krivi dojam da je riječ o vegetarijanskoj ili makrobiotičćkoj ishrani  što ni u kom slučaju nije točno. Riječ se samo o zdravijoj hrani!

"Vjerujem da su roditelji svjesni što pravilna ishrana znači za zdravlje njihove djece pa i učenje pa sam pomalo razočaran tim malim brojem učenika koji primaju zdraviju marendu. Grad Šibenika je  inicijativu da se u šibenske osnovne škole uvede zdravija marenda odmah prihvatio i napravili smo sve da prave informacije dođu do roditelja i da im se objasne prednosti te prehrane, ne odbacujući naravno i mogućnost da se odluče za druge  ponude. Najprije je organizirana prezentacija tog projekta za ravnatelje škola i članove roditeljskog vijeća, pa smo održali s ravnateljima i nekoliko sastanaka. Priredili smo i posebnu prezentaciju za njih. Potom smo u škole poslali cjelovitu informaciju sa jelovnikom i svim namirinicama koje takva zdravija marenda sadrži tako da mi nije jasno je li negdje došlo do šuma u komunikaciji ili je neki drugi  razlog tom slabom odazivu no nećemo odustati. I dalje ćemo nastojati da se i među učenici i među njihovim roditeljima podigne svijest o potrebi pravilne prehrane na što nas obvezuju u rezutati istraživanja u pretilosti djece u Hrvatskoj.", ističe Živana Podrug, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika.

Neće, kažu, odustati niti inicijatorice ovog projekta Meri Anastasijević i Karla  Marinac - Stock koje planiraju za nastavnike u školama, djecu i roditelje organizirati i radionice o pravilnoj prehrani i pripremanju zdravih obroka. 

Inače samo  20 posto djece u osnovnim školama prima organiziranu marendu što je isto tako porazan podatak jer postavlja se pitanje što ih većina jede za taj obrok koji je veoma važan za njihov razvoj. 

Utješno jedino može biti to što ni u drugim gradovima u Hrvatskoj u kojima su pokrenuti slični projekti zdravije ishrane  nije zadovoljavajući odaziv roditelje i djece što samo upućuje na potrebu da se na tome poradi sustavno, na nacionalnoj razini. Mnoge statistike govore da se, upravo zbog loših prehrambenih navika i  konzumiranja, s nutricionističkog gledišta nekvalitetne hrane, povećava broj gojazne djece, ali se stvara i dobra podloga za mnoge kronične bolesti poput dijabetesa i  visokog tlaka.

U Hrvatskoj je od 2001. do 2009. godine  udvostručen broj pretile djece, s tim da je među prvašićima već njih 20 posto pretilih. Hrvatska po pretilosti djece zauzima 6. mjesto u Europi.
 

Iz kategorije: Vijesti