Datum objave: 03. Listopad 2012

"LOZA":Neka se Gradonačelnik i Župan očituju o Studiju energetike!

Diana Ferić
Diana Ferić

Podržavajući projekt osnivanja sveučilišnog Studija energetike, zaštite okoliša koji bi se proširio i na akvakulturu, vodstvo šibenske političke platforme "Loza" zatražilo je na današnjoj konferenciji za novinare od županijske i gradske vlasti da javni iskažu svoj stavu prema tom projektu i da ubrzaju pripremne aktivnosti za njegovo otvaranje koje je najavljeno za školsku godinu 2013./2014. akvakulture. 

Gradonačelnik je o Studiju govorio kao o "nemogućoj misiji"

"Poznato je da je grad Šibenik i Šibensko-kninska županija nikad nisu bili za realizaciju ovog  projekta, štoviše Gradonačelnik je više puta istakao da je formiranje Studija energetike, zaštite okoliša i akvakulture nemoguća misija – nema sredstava, nema prostora i nema kadrova.Četiri godine nakon pokretanja inicijative Agencija za upravljanje državnom imovinom donijela je odluku da se bivša vojarna Palacin  dodjeli na privremeno korištenje gradu Šibeniku za potrebe izgradnje Sveučilišnog kampusa tj. za otvaranje Studija energetike, zaštite okoliša i akvakulture kao temeljnog preduvjeta za realizaciju ovog projekta.

Isto tako, zagrebačko sveučilište prihvatilo je ideju da se u prvoj fazi razvoja šibenskog samostalnog sveučilišta iduće akademske godine 2013./2014, otvori Studij energetike, što je potvrđeno iz Rektorata Sveučilišta u Zagreba od 13. srpnja 2012. godine.Ovim tezama se pobijaju stavovi Gradonačelnika o „nemogućoj misiji“ i nemogućnosti da se u Šibeniku otvore Sveučilišni studiji.Budući da do otvaranja Studija energetike preostaje vrlo malo vremena, potrebna je velika angažiranost grada i čitave lokalne samouprave pa i gospodarstvenika, ali nismo upoznati sa stavom niti Grada niti Županije do današnjeg dana. Posebno što je bivša vojarna Palacin data na privremeno korištenje upravo za potrebe Sveučilišnog kampusa i ukoliko se ovaj projekt ne realizira bivša vojarna će bespovratno otići u privatne ruke koji ne rade za opće dobro, što je možda i cilj Gradske uprave i razlog njihove indolentnosti.", ističu u "Lozi".
 

Studij značajan za revitalizaciju Šibenika 

Osnivanje studija energetike, zaštite okoliša i akvakulture smatraju vrlo značajnim za revitalizaciju Šibenika, ali i Republike Hrvatske na području energetike, zaštite okoliša i akvakulture. Šibensko-kninska županija je, kažu, trebala bi itekako biti zainteresirana za razvoj visokog obrazovanja na svome području, Svučilišnih studija, a Šibenik još uvijek nema Sveučilište. Uz dva veleučilišta u Šibeniku i Kninu koji izvode programe stručnih studija i imaju skoro 2.000 studenata, ovo bi bio prvi sveučilišni studij čije bi otvaranje u Šibeniku uvelike doprinijelo razvoju visokog obrazovanja i znanosti, te podizanja edukativnih potencijala Šibenika, Šibensko-kninske županije, pa i šire regije. Ovim modelom otvaraju se i mogućnosti u povećanju broja studenata i budućih mladih stručnjaka koji će se školovati u Šibeniku i to za stručne poslove vezane za tehnologiju na polju energetike, zaštite okoliša i akvakulture što je nužno potrebno tržištu rada na našem području i razvitku gospodarstva, stav je "Loze".

Na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su ugovorili i Mario Kovač i Ante Gaćina, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Šibenika, založili su se  da se što prije donese novi GUP Grada Šibenika te su najavili da će na sjednici GV -a imati svoje amandmane, a jedan od njih  je da se obuhvat GUP -a proširi i na Poduzetničku zonu Podi. Primijetili su i kako se Palacin, koji je dodijeljen Gradu Šibeniku za osnivanje sveučilišnog studija, i dalje u njemu vodi  kao pastoralni centar, ali to nije jedina nelogičnost.

"GUP nije politički problem. Politiku treba izbaciti, već je on stvar struke. Očekujem da se o toj temi raspravlja na idućoj sjednici Gradskog vijeća koju treba sazvati čim prije.", rekao je Gaćina iznoseći i konkretne  zamjerke sadržaju Prijedloga GUP -a: "U uvodnom dijelu o stanju u prostoru u dijelovima koji opisuje telekomunikacijsku infrastrukturu koriste se termini stari 15 godina. Zatim, uz pojam na slici u Crnici područje TEF-a piše Tvornica električnih feroda. Prvo sam mislio da feroda ne znači ništa, ali sam našao da je to izraz za dio kočnice koje mi zovemo ‘pakne’ ili disk pločice .", pomalo se i našalio  Gaćina.

Planira li se deindustrijalizacija Šibenika?

Mario Kovač u Prijedlogu GUP a- vidi i neke naznake deindustrijalizacije Šibenika:"Pitamo se da li je ovo naznaka namjere daljnje deintustrijalizacije Šibenika čije se gospodarstvo okreće prema turizmu pa će i svi novi gospodarski sadržaji biti naslonjeni na turizam koji je kod nas sezonskog karaktera i traje  nekoliko mjeseci u godini.Interesantno je da je i sam autor GUP-a iznio  podatke o strukturi zaposlenih na području obuhvata GUP-a iz 1991. godine, a iz kojeg je vidljivo kako je u turizmu i ugostiteljstvu bilo zaposleno manje od 6% svih zaposlenih dočim je industrija zajedno s građevinarstvom zapošljavala preko 32% svih uposlenih. U tom je segmentu gospodarstva bilo uposleno preko 5 tisuća ljudi.Da li takva struktura radno sposobnog stanovništva (a smatramo da se udjeli nisu radikalno promijenili uz veliki broj onih koji su ostali bez posla) može sutra naći svoje radno mjesto na recepciji hotela, ili na mjestu turističkog vodiča, skippera na jahti, kuhara, konobara ili slično?Indikativno je da je te iste 1991. godine u tijelima državne vlasti, lokalne samouprave bilo uposleno skoro 14% svih uposlenih (2266), a s trendom gašenja i sužavanja ovlasti određenih ispostava državnih i javnih tijela i taj broj se radikalno smanjuje te je posve jasno kako uz poželjan razvitak i unaprijeđenje turističke djelatnosti Šibenik mora očuvati svoje velike industrijske sustave koji zapošljavaju veliki broj ljudi te učiniti sve da nove ulagače u tom segmentu privuče na područje grada Šibenika.", kazao je KOvač na konferenciji za novinare. 

Iz kategorije: Vijesti