Datum objave: 19. Travanj 2021

SPOMENAR / Šibenik postaje jadransko središte za marikulturu. U Šibenik dolaze znanstvene institucije, tehnologija i investicije.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenik postaje jadranski centar marikulture, gospodarske djelatnosti umjetnog uzgoja riba i morskih organizama. Zahvaljujući dobro osmišljenom projektu u Šibenik dolaze znanstvene institucije, najsuvremenija tehnologija i novac za investicije. Najvažnija je vijest da će Šibenik biti glavni punkt za uzgoj ribljih matica i proizvodnju ribljeg mlađa za cijelo područje Hrvatske, Slovenije i Crne Gore. Osim toga u Šibeniku će se eksperimentalno i komercijalno uzgajati ciplji, jegulje, orade i brancini. Plan je proizvodnja 5000 tona ribe godišnje. To je impresivna količina budući da je ukupni godišnji ulov ribe u Jadranskom moru oko 30 000 tona.

Šibenska inicijativa naišla je na odobravanje svih državnih struktura koje su obećale svu potrebnu financijsku, materijalnu i stručnu potporu, a posebno je pohvaljen projekt otvaranja novih radnih mjesta i posrednog zapošljavanja velikog broja kooperanata i partnera. Projekt je utemeljen na dosadašnjim pozitivnim iskustvima Šibenika u umjetnom uzgoju riba.

Šibenik 19. travnja 1976.

Iz kategorije: Spomenar