Datum objave: 21. Kolovoz 2020

NOĆNI KLUBOVI & ZARAZA / Šibenik je još 1909. godine ograničavao rad i zatvarao krčme i gostione s glazbom da zaustavi širenje zaraznih bolesti

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Aktualna stigmatizacija noćnih klubova, noćnih barova, disco-barova i sličnih okupljališta velikog broja ljudi kao žarišta širenja bolesti COVID-19 te ograničavanje njihovog rada u cilju suzbijanja epidemije, nije nikakva novost kako bi se moglo pomisliti. Vjerovali ili ne, ali šibenska općinska vlast još 1909. godine prepoznala je krčme i gostionice s glazbom koje rade do dugo u noć ili sve do jutra, kao mjesta odgovorna za širenje zarazne bolesti sušice tj. tubekuloze. Osim toga naglašena je i uloga koju u prosvjećivanju puka kao presudno važnom faktoru za suzbijanje zaraze moraju imati - javna glasila.
-Prosvjećivanje puka mora postati obligatnim faktorom svih javnih glasila da nauka o bolesti kojoj danas tri četvrtine čovječanstva pada žrtvom, dopre do naroda da nauči kako da se nastoji od te zaraze čuvati. 

Nakon poziva javnim glasilima da se uključe u borbu protiv zaraze smrtonosne tuberkuloze, šibenski se općinski dužnosnici osvrću na krčme i gostione u kojima se "gosti prekomjerno množe i predugo zadržavaju zbog muzike.

-Nu, prije svega najnuždnije je da se provedu higijenski propisi i da ih provode svi bez razlike u stanovima, radionicama i napose krčmama i gostionama koje su ništa drugo nego gniezdo u kojem po volji kraljuje - sušica. Dok nećemo imati čistih stanova i radionica, dok se po prepunim krčmama i gostionama pjeva uglas do zore, dotle je za uništenje sučice činiti sve uzalud.

U obrazloženju se još dodaje:
-Svi smo složni u tome, da su krčme leglo većine zala što nam ih naš narod ima i da su ta zla pogubna, a sada su i leglo onog najpogubnijeg, sušice koja hara i otimlje nam nebrojene živote. Kada smo u tome složni, treba da nađemo način kako da se tog zla riešimo i zauzdamo zlo, ako ga već ne možemo iskorieniti.

Na provedbi ograničavanja rada krčmi i gostiona s glazbom, šibenska je općina angažirala žandarmeriju i vojsku, a uvela je i visoke kazne.
Je li to imalo učinka, na žalost, ne zna se. Iako je uzročnik tuberkuloze bakterija, a ne virus, mjere za obuzdavanje epidemije gotovo su navlas iste.
Usput, tuberkuloza kao bolest nije iskorijenjena. Obuzdana je redovnim cijepljenjem, ali još uvijek hara svijetom. Štoviše, stručnjaci smatraju da je danas trećina svjetskog stanovništva zaražena bakterijom tuberkuloze. Prije 10 godina pojavilo se 8,8 milijuna novih slučajeva zaraze tuberkulozom i čak 1,5 milijuna umrlih od te bolesti.

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3