Datum objave: 29. Siječanj 2020

NEKADA JE TO BILO IN / Znate li kada je u Šibenik došao prvi aparat za ondulaciju iliti "trajnu frizuru" i tko ga je imao?

Diana Ferić
Diana Ferić

Nismo sigurni koliko su više, posebno među mladom i srednjom generacijom, popularne takozvane trajne frizure, ali ovo je bio hit u Šibeniku 1935. godine. Vijest da je frizersko brijačka radnja "Braća Laurić" s posebnim odjelom za dame koja je nudila i uslugu manikure, u ožujku 1935. godine nabavila, u to vrijeme tehnološki revolucionarni, aparat za trajnu ondulaciju na struju, nisu objavile ni jedne šibenske novine. Napredni poduzetnički projekt uvođenja nove tehnologije u službu ženske ljepote kojeg su ostvarila braća Ante i Rade Laurić, nije, međutim, promakao novinarima iz drugih dalmatinskih gradova. Oni su pojavu električnih naprava za trajnu ondulaciju u Šibeniku smatrali viješću vrijednom pažnje. U isto vrijeme slične su uređaje nabavili i pojedini frizeri iz Sinja i Splita što je bila prava senzacija. Usprkos tome vijest da su u Šibeniku upravo braća Laurić nabavila električne uređaje za trajnu ondulaciju bila je posebno je istaknuta pa se može zaključiti da su frizeri Ante i Rade imali dobru reputaciju i izvan Šibenika.

 Napredna frizerska tehnologija srcu Kalelarge

Frizersko brijačka radnja "Braća Laurić" nalazila se u sredini Kalelarge, glavne i najvažnije šibenske ulice u kojoj su radnje imali najugledniji šibenski trgovci i obrtnici. Tu su poslovnice imale banke i osiguravajuća društva što znači da je i salon "Braća Laurić" imao poseban društveni status. Nije svatko mogao poslovati u Kalelargi, u poslovnom i društvenom srcu građanskog dijela Šibenika.

Braća Laurić su električni uređaj za trajnu ondulaciji nabavila čim se pojavio pa su tako unaprijedili i modernizirali svoje usluge. Njihov salon bio je otvoren nekoliko godina ranije, vjerojatno 1932. godine, i dugo vremena je bio jedina brijačko - frizerska radnja koja je redovno objavljivala oglase u novinama i to ne samo u Dalmaciji nego i novinama koje su izlazile u drugim gradovima Kraljevine Jugoslavije pa čak i najznačajnijim državnim novinama koje su izlazile u Zagrebu i Beogradu.

 

Napredna frizerska tehnologija srcu Kalelarge

Prije nabave električnog uređaja za trajnu ondulaciju braća Laurić, kao i drugi šibenski frizeri koristili su naprave za kovrčanje kose koje izmislili francuski frizer Marcel Greateu i njemački frizer Karl Ludwig Nessler. Greateu je 1872. godine patentirao trajnu ondulaciju pomoću zagrijanih škara, a Nassler je 1906. godine izumio "željeznu ondulaciju", preteču moderne trajne ondulacije, pomoću metalnog obruča i kemijskog sredstva kojeg je, uzgred rečeno, dobio iskuhavanjem vode i kravlje mokraće te još nekih dodataka.

Ondulacija je, kratko rečeno, proces pomoću kojeg se ravna kose kovrča ili uvija tako da bude valovita zbog čega je popularno nazvana minival. Bit ondulacije je naglašavanje ljepote ženskog lica stvaranjem vizualno bogatije i gušće kose. Ondulirana kosa žene čini elegantnijima i privlačnijima što su znali još stari Egipćani najmanje milenij i po prije rođenja Krista. Od Egipćana tu modu su preuzeli stari Grci i Rimljani, a preživjela je i opstala sve do danas iako nije bila uvijek jednako moderna i popularna.

Napredna frizerska tehnologija srcu Kalelarge

Tridesetih godina prošlog stoljeća trajna ondulacija bila je na vrhuncu slave pa ulaganje braće Laurić u naprednu frizersku tehnologiju nije bio ni slučajan, ni poslovno nepromišljen potez. U to vrijeme modu su, manje više kao i danas, diktirale Hollywoodske filmske zvijezde koje su bile popularne i u Šibeniku. Šibenčani su osobito voljeli glumicu Jean Harlow, sek simbol ludih tridesetih, čiji je zaštitni znak bio upravo ondulirana kosa. Bila je slavnija od Joan Craftword i Norme Shearer. Nazivali su je Plava Bomba ili Platinasta Bomba, a obožavali su je i žene i muškarci. U filmovima, za koje se tražila ulaznica više, igrala je naslovne uloge s Clarcom Gableom, Spencerom Tracyem i mnogim drugim tada slavnim glumcima. Njenu slavu je tek šezdesetih godina zasjenila druga ondulirana plavuša, Merilyn Monroe, pa nije nikakvo čudo što su i Šibenčanke željele izgledati poput nje.

Svjetske modne trendove mogle su pratiti zahvaljujući braći Laurić, Anti i Radi u čijem su frizersko - brijačkom salonu s posebnim odjelom za dame bili zaposleni frizeri Ivo Vudrag i Mirko Pavasović, te radnica Marija čije prezime nismo uspjeli doznati kao i šegrt kojeg će možda prepoznati netko od čitatelja Šibenik News-a.

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3