Datum objave: 21. Siječanj 2020

VREMEPLOV / Šibenčani na oprezu zbog lijepih, elegantnih špijunki koje špijuniraju šibenske političare i vojsku

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenska gradska uprava pozvala je Šibenčane da budno prate i prijave svaku sumnjivu lijepu, mladu i elegantnu osobu ako samo i pretpostave da bi se moglo raditi o špijunki. Šibenčani su osim toga pozvani na pojačani oprez zbog pojave većeg broja špijunki koje špijuniraju šibenske političare i vojsku.

Poglavarstvo Šibenika u priopćenju za javnost kaže da neprijatelj upotrebljava za špijunažu žene koje uglavnom putuju same, a izgledaju bezazleno. Često su to mlade,   lijepe i elegantno odjevene žene koje se približavaju vojnicima, oficirima i dužnosnicima te koketiranjem, flertom, šarmom i drugim vještinama izvlače iz njih povjerljive vojne i druge podatke koje prikupljaju strane sile i unutarnji neprijatelji države.

Poglavarstvo poziva Šibenčane da dok se ne riješi problem špijunaže pomoću lijepih mladih špijunki ne drži   neoprezne govore u prisutnosti nepoznatih osoba, te    upozorava da svatko mora bezuvjetno prijaviti sumnjive    osobe policiji, gradskom redarstvu, sudskim organima ili predstojniku željezničke stanice,a ako pokušaju pobjeći da im bijeg moraju onemogućiti silom pa makar se radilo i o krhkim, elegantnim djevojkama ili damama.

Prema dostupnim podacima od siječnja 1915. godine kada je Poglavarstvo Šibenika uputilo dramatični apel da u Šibeniku vojne i državne interese ugrožavaju mlade, lijepe i elegantne špijunke, pa do završetka Prvog svjetskog rata 1918. godine u Šibeniku nije uočena, otkrivena ili uhićena ni jedna špijunka. Bilo je tek nekoliko prijava, ali se pokazalo da su bile neopravdane.   

Iz kategorije: Nostalgija

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3