Datum objave: 19. Veljača 2020

MUZEJ SPORTA ŠIBENIK / Šibenčanin Zdravko Kovačić, prvi hrvatski sportaš u svjetskoj Kući slavnih

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ulazak u Kuću slavnih bilo kojeg sporta jedno je od najvećih priznanja koje sportaši mogu dobiti. Ulaskom u Kuću slavnih (Hall Of Fame) doslovno postaju besmrtnici. Značaj i važnost ulaska bilo kojeg sportaša u Kuću slavnih (čije osnivanje u Šibeniku Udruga "Volim Šibenik" zagovara i potiče već više od 10 godina) aktualizirane je nedavnim prijemom Gorana Ivaniševića u teniski Hall Of Fame. Tom prigodom tek poneki mediji (ali ne i netko od sportskih dužnosnika) podsjetili su da je mjesto među svjetskim sportskim besmrtnicima do sada zauzelo 15 hrvatskih sportaša

Goran Ivanišević, Krešimir Ćosić, Mirko Novosel, Dražen Petrović, Dino Rađa (plus u Fibinoj Kući slavnih Toni Kukoč), Irina Kirilova, Đurđica Bjedov, Zdravko Ćiro Kovačić, Zoran Janković, Ratko Rudić, Perica Bukić, Zdravko Ježić, Milivoj Bebić i Ivo Trumbić

među kojima su čak trojica iz Šibenika. Kažemo čak trojica jer primjerice susjedni Zadar ima tek jednog - Krešimira Ćosića, a ni Zagreb se ne može pohvaliti nekim dominantnim brojem svojih sportaša.

Trojica Šibenčana u Hall Of Fame su Dražen Petrović i Perica Bukić, te Zdravko Kovačević - Ćiro, na kojeg se u Šibeniku često zaboravlja ili ne doživljava kao šibenskog sportaša. Ipak, Zdravko Kovačić, prvi hrvatski sportaš u svjetskom Hall Of Fame, iako zvjezdane trenutke svoje karijere nije ostvario u Šibeniku, rođeni je Šibenčanin.

Rođen je 5. srpnja 1925. godine u Šibeniku (umro je 2015. godine u Rijeci. Vaterpolo je počeo igrati 1939. godine, a imao je službeni statuis najboljeg vaterpolskog vratara svijeta. Nastupio je na Olimpijskim igrama 1948. godine u Londonu, u Helsinkiju 1952. godine i u Melbourneu 1956. godine. Osvojio je dvije srebrne olimpijske medalje. Na Europskom prvenstvu u Beču 1950. godine bio je brončani, a sa Europskog prvenstva u Torinu 1954. godine vratio se sa srebrnim odličjem. Jednako kao sportaš Zdravko Kovačić bio je uspješan gospodarstvenik. Od 1972. do 1990. bio je jedan od direktora brodske kompanije "Jugolinija".

Sportsku slavu i pečat vječnosti zaslužio je kao sportaš Sportskog društva "Primoije" iz Rijeke u kojem je nakon zaveršetka igračke karijere obnašao razne dužnosti. Stanovnik Kuće slavnih vodenih sportova u američkom Fort Lauderdaleu postao je u travnju 1984. godina kada je njegovu povelju o tom svečanom činu potpisao predsjednik SAD-a Ronald Reagan.

Video

Iz kategorije: Muzej sporta

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3