Datum objave: 26. Prosinac 2019

BOŽIĆ U ŠIBENIKU / 25. obljetnica priredbe "Božić u Šibeniku" iz koje su rođene "Večeri dalmatinske šansone"

Stanko Ferić
Stanko Ferić

"Božić u Šibeniku", bio je naziv prigodne glazbene priredbe koju je 1994. godine, dakle tijekom Domovinskog rata organizirala 113. šibenska brigada Hrvatske vojske. Iz te priredbe koja ima izniman povijesni značaj za Šibenik i Hrvatsku, rodile su se "Večeri dalmatinske šansone", jedna od, uz Međunarodni dječji festival, najvažnijih šibenskih kulturnih manifestacija.

Ove godine "Božić u Šibeniku" slavi 25. rođendan. Porođen je u ratu, a nagovijestio je svjetlo mira i slobode.

Zadaću da organizira dobrotvornu glazbenu priredbu za izgradnju kapelice sv. Mihovila u krugu vojarne "Bribirski knezovi" u Šibeniku 1994. godine, dobio je časnik 113. brigade HV-a Branko Viljac. On je zadaću prihvatio i osmislio dobrotvornu glazbenu manifestaciju koju je nazvao "Božić u Šibeniku". Bio je menadžer, direktor, producent i organizator "Božića u Šibeniku", a ono što mu je povjereno izvršio je na najbolji mogući način. U ratom napaćenom Šibeniku ta je priredba naišla na odobravanje i bila je zaista prihvaćena kao svjetlo nade u mir, slobodu i kraj ratnih stradanja.

Ta je manifestacija postala jako popularna. Već 1995. godine na njoj su nastupile neke aktualne, ali i buduće hrvatske glazbene zvijezde. Održana je i 1996. godine, a 1997. godine Branko Viljac kao njen spiritus movens, ohrabrio se i odlučio organizirati je samo sa šibenskim snagama. Bio je to pun pogodak. Šibenski "Božić u Šibeniku", izazvao je oduševljenje i bio je ispraćen ovacijama.

Te godine, upravo tijekom trajanja "Božića u Šibeniku" sreli su se Branko Viljac i Dušan Šarac, glazbeni bard koji već odavno sanjao o tome da u rodnom gradu organizira autentični šibenski festival koji neće biti sličan ostalim festivalima i festival festivala radi. Kada su se sreli postavio je Branku sudbinsko pitanje: -Što misliš da nas dvojica napravimo festival šansone u Šibeniku?

U tom su se trenutku udružila dvojca kreativaca identičnih vizija i nadahnuća koji su, uz pomoć i podršku Arsena Dedića, svoj naum ostvarili. 29. kolovoza 1998. godine na Trgu Republike održali su prve "Večeri dalmatinske šansone", festival u koji su se zbog njegove iskrenosti, ljepote i emocija odmah, na prvu notu zaljubili i publika i glazbenici. Prvu večer prvih Večeri dalmatinske šansone obilježili su karizmatični i posebno emotivni nastupi šibenskih bardova Vice Vukova i Arsena Dedića. Vice je pjevao "Dobro jutro Šibeniku", a Arsen divnu "Staru curu". Osim njih te nezaboravne noći kada se počela pisati nova stranica šibenske i hrvatske glazbene povijesti, nastupili su još i Gabi Novak (Hvala ti živote), Jasna Zlokić s klapom "Bonaca" (More sinje), klapa "Maslina" (Sve ti sritno bilo), Ivo Pattieara s klapom "Maslina" (Maslina je neobrana), Meri Cetinić (Jubav si moja zauvik), klapa "Jadrija" (Kako vitar puše), klapa "Cambi" (Ti, samo ti), Tereza Kesovija (Con sordino), Dražen Žanko (A bukara kruži), a klapa "Bonaca" u uvodu u prvu Večer (Dalmacijo za sva vrimena).

Bilo je to tri godine nakon završetka Domovinskog rata. Još su mnoge rane bile otvorene, ruševine neraščišćene i mnoge tuge nepreboljene. Šibenik je bio gladan dobrih vibracija pa kad su se na sceni tog prvog glazbenog festivala koji je ikada organiziran u Šibeniku pojavili Vice, Arsen, Gabi, Meri, Jasna, Tereza, "Maslina", "Bonaca"… nije moglo biti ni najmanje sumnje da je rođeno nešto veliko, važno i lijepo na čemu Šibenik može zakoračiti u novu budućnost čije su se perspektive otvorile nakon što je prvi puta u svojoj povijesti postao najstarijim samorodnim hrvatskim gradom u slobodnoj i neovisnoj hrvatskoj državi.

Ne bi trebalo biti zaboravljeno da je sve to rođeno 1994. godine, dakle prije točno 25 godina, kada je u vojarni "Bribirski knezovi" prvi puta održana priredba "Božić u Šibeniku" koju je potaknula i organizirala 113. šibenska brigada HV-a.

 

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3