Datum objave: 04. Svibanj 2020

PRIČA O NAPUŠTENIM MAČIĆIMA / Ne oklijevajte, udomite barem jednog i u kuću će vam unijeti neopisivo veselje

Diana Ferić
Diana Ferić

Srce me je, kako to slikovito kažemo, zaboljelo kada sam pročitala da trenutno čak 50 odbačenih mačića čeka udomljavanje na šibenskom području. Podaci su s Facebook grupe Šibenske šape.

Suze su mi krenule, nekontrolirano, jer sam na tu temu jako osjetljiva. Evo i zašto!

Cijeli sam svoj život, osim zadnja tri mjeseca, imala pse za kućne ljubimce. Nakon što je moj Snoopy umro sa 16 godine nisam željela imati kućnog ljubimca. Mačke su mi bile sve vrijeme antipatične, neprivlačne, čak sam ih se malo i bojala.

 

A onda je, nekoliko dana uoči Božića prošle godine, na moja vrata u stambenoj zgradi u kojoj živim, zalutala, a ja mislim da nije zalutala nego da je došla ciljano, mala, smrznuta maca. Izlazeći iz stana, uočila sam to malo, jadno stvorenje koje se doslovno preda mnom tresla od straha i od hladnoće. Molećivog pogleda gledala je u mene pokleknula sam - moja obitelj i ja smo ju posvojili i danas je najljepši, najoptimističniji, najluđi član naše obitelji. To što ona svake večeri izvodi pred nama nije ravno niti jednom teatru ni televizijskom programu. Ne vjerujem da bismo u ovo vrijeme, kada je obitelj na okupu zbog koronakrize, mogli zamisliti bolji obiteljski amalgam - povezuje nas, zabavlja nas pa i ljuti, ali u sve to unosi emocije koje i nas oplemenjuju. To je naša Lola i danas vjerujemo da u naše život nije ušla ni slučajno ni prisilno nego zato što nam je trebala da nas oplemeni i poveže.

 

Takve su mace, i zato vas pozivam da na facebook stranicama Šibebnske šape i Mace funcutice pogledate fotkice malih, napuštenih mačića za udomljavanje i odaberete jednog koji će, kao što je naša Lola nama, oplemeniti vaš život. Vjerujte, hoće!

To je emotivni dio priče o odbačenim macama, a ona ima i svoj racionalni dio koji se odnosi na društvenu dogovornost. Ovaj najnoviji podatak o tolikom broju napuštenih mačića još jednom upozorava da je nužna sterilizacija tih, kako ih zovemo slobodno živućih, mačaka. Budući da niti u Hrvatskoj niti u Zagrebu ne postoji sklonište/azil za mačke – lov, organizacija kastracije slobodnoživućih mačaka, oporavak i vraćanje na lokaciju u rukama je malobrojnih volontera i ljubitelja mačaka koji, u pravili nemaju za to novca i ovise samo o donacijama.

Iz kategorije: Sridom u sridu

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3